Klatovy: Tady Romové dřou a kradou jen občas, bílí je mají rádi

07.10.2011 13:02

REPORTÁŽ Každý den vyráží v Klatovech skupina zhruba šedesáti osob v oranžových vestách s lopatami, košťaty a dalším nářadím v rukou. Uklízí a zvelebují město. Většinou se jedná o Romy, kteří si plní svoji povinnost odpracovat si ve veřejné službě 30 hodin měsíčně, aby si tak vylepšili o další příspěvek dávku v hmotné nouzi.

Klatovy: Tady Romové dřou a kradou jen občas, bílí je mají rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

V Klatovech se veřejná služba velmi osvědčila a na rozdíl od mnoha jiných měst ji zde úspěšně praktikují již od dubna 2009, řekl pro ParlamentníListy.cz tajemník městského úřadu Miroslav Šafařík.

Práce jako dovolená. Na týdenní turnusy 

„Každý měsíc se nám do služby hlásí kolem 55 až 60 jinak nezaměstnatelných osob, které si mají ve prospěch města odpracovat 30 hodin. Díky tomu si pak vylepší o více jak tisícovku dávku v hmotné nouzi, která bez takto odpracovaných hodin činí asi 2100 korun, kromě toho dostanou i několik set korun za provedenou práci," uvedl tajemník Šafařík. Brigádníci jsou rozděleni do týdenních turnusů, během kterých si hodiny odpracují.

Více o tématu ROMOVÉ

Romové kradou. Ale jsou to výjimky

„Práce máme pro naše brigádníky stále hodně, starají se o úklid veřejných prostranství, pečují o městskou zeleň a v zimě pomáhají v centru města především s úklidem sněhu, kterého zde máme opravdu hodně. Veřejná služba se nám osvědčila a velmi kladně ji přijímají i naši spoluobčané, protože za brigádníky je vidět jejich práce. Samozřejmě, že se najdou i jedinci, kteří se nedokážou do práce zapojit a s těmi se pak rozloučíme. Kdo má zájem a chce pracovat, tak pro toho práci vždy najdeme," uvedl Šafařík. „Občas se nám stane, že nám zmizí nějaké nářadí, ale to jsou jen ojedinělé případy.

Kdo se osvědčí, zůstane na stálo

Někteří brigádníci se podle jeho slov natolik osvědčili, že získali u různých firem stálou práci. „Nejsou s nimi problémy, neutíkají od práce, nepijí alkohol a nedělají ve městě ostudu. Zpočátku se někteří z nich vymlouvali na různé nemoci, občas se stalo, že nedorazili na nasmlouvanou práci, ale postupně si na tento režim zvykli. Naopak hezkým případem může být třeba jedna romská žena, která pořádně sjela svého partnera, kterému se nechtělo dělat. Vyhubovala mu, ať kouká pořádně makat, že potřebují peníze," řekl Šafařík.

Když napadne sníh, objeví se Romové

„Faktem je, že skupiny romských pracovníků jsou vidět na mnoha místech ve městě, kde pracují. A jejich práce je vidět nejvíce v zimě, když napadne sníh. Chodníky jsou uklizené doslova bleskově ať je den nebo noc, mnohdy mám můj chodník před domem uklizený od brigádníků ještě rychleji, než to stihnu udělat já sám. Nejlépe to bylo vidět loni na Štědrý den, kdy napadalo večer velké množství sněhu. Čety brigádníků odklízely sníh z chodníků ještě ve tři hodiny ráno," uvedl Stanislav Bureš, bydlící v centru města poblíž náměstí.

Čtěte také:

Celá řada brigádníků pracujících ve prospěch města obývá velký dům na konci Vančurovy ulice, který je v majetku města a nachází se přímo v historickém centru. Obyvatele domu už na první pohled prozrazují typické staré sedací soupravy umístěné hned pod okny rozlehlé budovy. Sedačky jsou neustále v obležení mnoha osob, většinou jde o Rómy, ale dům obývají i sociálně slabší obyvatelé bílé pleti. Z jednoho zaparkovaného automobilu neustále duní techno hudba, kolem pobíhá asi deset malých dětí ve věku od dvou do osmi let. To vše sleduje z výšky jestřábí oko městské policie s velmi kvalitním rozlišením, umístěné na rameni na střeše domu.

Práci si chválí: Bílí nenadávají, že nic neděláme

„Nemáme problém s tím, že musíme odpracovat třicet hodin pro město, dostaneme víc peněz a „bílí" pak moc nenadávají, že se jen flákáme a nic neděláme. Naopak nás ještě chválí za to, že odvádíme dobrou práci a uklízíme město," říká jedna mladší snědá žena. Vzápětí dodává, že i díky tomu nemají ve městě žádné výrazné problémy v soužití s většinovým obyvatelstvem. „To co se děje na severu Čech samozřejmě víme, ale tady se nic takového určitě nestane, my nikoho nepřepadáváme a neokrádáme," tvrdí horlivě mladá Romka.

Zamést si před vlastním prahem

Ani tentokrát ovšem nejsou obyvatelé zmíněné ulice ze svých romských spoluobčanů příliš moc nadšení. „Před vlastním prahem si pořádek udělat neumí. Ze sběrného dvora sem pořád tahají množství různého harampádí, které se tady pak všude po celé ulici povaluje, dokud ho město na vlastní náklady opět neodveze. Zatímco my si musíme řádně platit za odvoz odpadků, jim to platí město. Dříve sem jezdili policisté kvůli různému nepořádku každou chvíli, ale od té doby co je tady ta bezpečnostní kamera se situace zlepšila," uvedla jedna spolumajitelka domu, která si nepřála uvést své jméno.

Jeden romský pogrom Klatovy zažily začátkem 90. let, kdy skupina asi třiceti mladíků a mužů vzala do ruky spravedlnost, vypálila jeden dům obývaný nepřizpůsobivými Romy. Jednoho mladého Roma, na kterého měli mstitelé nejvíce spadeno, pak skupina mladíků dostihla v obci Libkov, kde ho zbili tak, že mladík na následky zranění zemřel. Soud pak nadělil sedmi mužům tresty ve výši až do osmi let vězení. Tehdy se ještě nejednalo o čin spáchaný příslušníky extremní pravice. Po této akci se velká část Romů z Klatov postupně vystěhovala.

Problémoví "Kominíci"

Problémem a hrozbou zůstali jen tři bratři Janové, známí pod přezdívkou „Kominíci," kteří se střídavě dopouštěli různých velmi agresivních násilných trestných činů, které obvykle končily vážným zraněním napadených osob a následným uvězněním zmíněných bratrů. Potetovaní „Kominíci" pořád pendlují mezi vězením a krátkým pobytem na svobodě. Nedávno jsem tady potkal na ulici toho nejobávanějšího z nich, který se musel čerstvě vrátit z vězení. Měl na sobě dokonce oblek a v ruce nesl dort. Je jen otázkou času, kdy tady bohužel zase někoho přizabije," uvedl Michal Šibík, jeden z klatovských občanů znalý místních poměrů.

Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Výzkum prokázal závažné dopady uvěznění rodiče na dítě

20:48 Vězeňská služba: Výzkum prokázal závažné dopady uvěznění rodiče na dítě

První výzkumný projekt v ČR zaměřený na děti vězňů s názvem Rodičovství za mřížemi realizovala Masar…