Klaus: Nechci Velkou Albánii, Velké Rusko, ani Velké Maďarsko

01.06.2010 17:12

Václav Klaus na pondělním semináři o Trianonské smlouvě polemizoval s maďarským velvyslancem László Szökem

Klaus: Nechci Velkou Albánii, Velké Rusko, ani Velké Maďarsko

Na pondělním semináři Centra pro ekonomiku a politiku, jehož hlavním tématem bylo devadesáté výročí Trianonské smlouvy, došlo k zajímavé polemice mezi českým prezidentem Václavem Klausem a maďarským velvyslancem László Szökem.

Klausovou základní tezí bylo, že historické událostí se staly a nelze je hodnotit podle dnešních měřítek. Prezident vyjádřil obavu z toho, že Maďarsko se považuje za „mutterstaat" i pro zahraniční Maďary a chce jim přidělit občanství, což může destabilizovat mezinárodní scénu.

Přidělování občanství v zahraničí může destabilizovat Evropu

Klaus uvedl, že to je nebezpečný precedent i pro další země i minority. Kdyby kupříkladu Rusko postupovalo stejně jako Maďarsko a dalo by občanství svým občanům za hranicemi, destabilizovalo by to kupříkladu pobaltské státy či Ukrajinu. „Nepřeji si Vekou Albánii, Velké Rusko, ani velké Maďarsko," poznamenal prezident.

Maďarský velvyslanec, který seděl mezi posluchači, kritizoval negativní vztah přítomných panelistů a českého prezidenta k revizionistickým postulátům Maďarska a to že nebyl na seminář pozván žádný zástupce, který by reprezentoval maďarský pohled. Rovněž řekl, že Maďarsko závazky plynoucí z Trianonské smlouvy sice respektuje, ale nic nepřiměje Maďary, aby tuto smlouvu oslavovali.

Maďarsko bylo spojencem Hitlera, připomněli panelisté

Panelisté v reakci připomenuli, že stávající hranice jsou potvrzeny i smlouvami podepsanými po druhé světové válce, kdy Maďarsko bylo spojencem nacistického Německa.

Trianonská smlouva byla podepsána 4. června 1920. Stanovila hranice maďarského státu jakožto nástupce předválečného Uherska po skončení první světové války, ve které Uhersko jako součást habsburského Rakousko-Uherska prohrálo.

Dohoda zmenšila maďarský stát zhruba na třetinu. Na území bývalého Uherska vzniklo Slovensko, Chorvatsko, Sedmihradsko bylo připojeno k Rumunsku a Vojvodina k Srbsku.

Na území těchto států zůstaly příslušníci maďarského etnika. Slovenský velvyslanec v Praze Peter Brňo minulý týden uvedl, že nový maďarský zákon je prvním krokem procesu, který může vést k územním požadavkům vůči Slovensku. Prezident Klaus ho nedávno na Hradě přijal a vyjádřil Slovensku podporu proti maďarským požadavkům.

Pozvanými panelisty pondělního semináře byli Jan Koukal, velvyslanec ČR v Rakousku, Jindřich Dejmek z Historického ústavu Akademie věd ČR, Jiří Němec z Filozofické fakulty Masarykovy university Brno, Štefan Šutaj ze Společenskovědního ústavu Slovenské akademie věd a Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky.

Související:
Hrad: Seminář na téma Trianonská smlouva

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…