Kluby poslanců budou mít stejně peněz jako loni. Zbyde i na kávu

08.02.2012 16:47

Poslanci nebudou muset ani letos výrazněji šetřit na pohoštění při pracovních jednáních. Kluby dostanou z rozpočtu sněmovny na svůj letošní provoz totiž stejně peněz jako loni, tedy měsíčně pevnou částku 24 500 korun a na každého poslance 3550 korun.

Kluby poslanců budou mít stejně peněz jako loni. Zbyde i na kávu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Sněmovna dnes schválila pravidla hospodaření poslaneckých klubů na letošní rok. I když poslanci slíbili, že budou šetřit, poslanecké frakce jednotlivých stran dostanou z rozpočtu sněmovny na svůj letošní provoz stejně peněz jako loni. Měsíčně budou mít na provoz pevnou částku 24500 korun a na každého poslance 3550 korun.

Ty mohou použít na hrazení nákladů na běžný provoz například mezi ně patří odborná stanoviska a expertizy nebo na pronájem prostor k jednání mimo sněmovnu či zahraniční cesty svých členů. Z peněz ale mohou hradit i svá pohoštění při pracovních jednáních.

Jak si ale kluby peníze rozdělí? Největší sumou tak bude disponovat klub opoziční ČSSD. Ten má nejvíce poslanců a tak bude pobírat díky 55 členům téměř 220 tisíc korun měsíčně. Vládní ODS s 52 poslanci bude mít nárok na zhruba 209 tisíc korun, poslanecký klub TOP 09 a Starostové za 41 členů bude nadále dostávat na 170 tisíc korun každý měsíc. Na 26 komunistů znovu připadne 116 800 korun

Nejmenší částku bude mít frakce vládních Věcí veřejných. Má totiž 21 poslanců a tak bude mít k dispozici přibližně 99 tisíc korun měsíčně.

Kluby musí mít hospodáře

Jak ČTK podotkla, peníze uvolňuje sněmovna každý měsíc. Pokud některý poslanec svůj klub opustí nebo vstoupí do jiného a změní tak počet jeho členů, změní se i příspěvek, a to ke dni této změny.

Kluby musí o využití peněz vést účetní záznamy. Předseda klubu musí také určit někoho, kdo bude za hospodaření zodpovědný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…