Komentátor varuje: Agresivita a nenávist v české společnosti roste. A krize nekončí

20.04.2013 19:01

V dnešní MfD vyšel zajímavý komentář Josefa Chuchmy. Věnuje v něm prostor ideové i personální krizi ODS a zároveň zhoršující se celospolečenské situaci. Agresivita a netolerance se prý zvětšuje, a to napříč společností.

Komentátor varuje: Agresivita a nenávist v české společnosti roste. A krize nekončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Chuchma vedle sebe klade dvě interpretace, které z odlišných pozic hodnotí úbytek členů. Zatímco optimisté ve straně úbytek pokládají za žádoucí očišťování strany od černých duší a čirých prospěchářů, realisté, spolu s pesimisty, sice mohou připustit tento očistný vliv, na druhou stranu si uvědomují, že pravda je trochu někde jinde. „Ano, očista od černých duší a prospěchářů může hrát roli, ale důležitější je ideová bezradnost a zvadlá energie ODS.“

Může za to Havel

Všímá si také, jak se proměňuje úloha nejsilnější strany ve vládní koalici. ODS se rozpouští, ustupují z pozic a ztrácejí své základy. „Je stále méně evidentní, za jakou partaj premiér Nečas hraje. Stranická strategie ODS je v této vládě už téměř neviditelná.“ Nejedná se podle něho o dočasnou slabost, ale o hlubokou krizi, ze které se strana – pokud vůbec – bude dostávat roky.

Za stávající „pravicové“ vlády se také prohlubují společenské rozpory. Nedá se říci, že by krize končila. V souvislosti s tím poukazuje na rostoucí agresi a čím dál menší toleranci vůči druhým. Uvádí své dva zážitky s bezdomovci, z nichž jeden pokřikoval, že by nás měli střílet (ovšem kdo koho?), a druhý svaloval vinu za stav společnosti na Havla.

Agresivita roste i na politické scéně

Chuchma ale upozorňuje, že agresivita a nenávist nesílí jen u těchto deklasovaných vrstev. „Ve většině sporů na tuzemské politické, a vůbec veřejné, scéně můžeme sledovat sílící tendenci zašlapat oponenta do země, dehonestovat ho a ponížit. Bují potřeba vyventilovat stres a přetlak – a tomu odpovídá nevěcnost sporů a útoků.“

Tento problém dává do souvislosti s prohlubujícím se vědomím o ztenčujících se zdrojích blahobytu. A můžeme sledovat, jak se člověk stává čím dál více člověku vlkem.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…