Levicoví aktivisté „ukecávali“ poslance: Rozdávali letáky o konci světosystému

26.04.2011 13:52

Své odpůrce má vláda i mezi levicovými aktivisty sdružujícími se do občanské iniciativy Alternativa Zdola. Ti si svůj stánek s letáky dnes rozbili v blízkosti Poslanecké sněmovny, kde se bude odpoledne hlasovat o nedůvěře Nečasova kabinetu. „Současný světosystém, kapitalistické národohospodářství, je v systémové krizi,“ hlásal jeden z letáků, jimiž aktivisté oblažovali jak poslance, tak i novináře.

Levicoví aktivisté „ukecávali“ poslance: Rozdávali letáky o konci světosystému

Alternativa Zdola se výrazněji do myslí lidí dostala v souvislosti s akcí minulého týdne Uvařme vládu. Vcelku nekonformně se snažila lidem vnutit myšlenku, že když 20. dubna v osm hodin večer zapnou všechny spotřebiče o výkonu tisíc wattů na dobu 15 minut, pak se to výrazněji projeví výkyvem odběru a podle toho se prý pozná počet lidí, kteří nesouhlasí s vládou Petra Nečase.  

Řada našich spoluobčanů se z existenčních důvodů bojí zúčastňovat demonstrací, proto jsme navrhli tento způsob protestu," odůvodňovali pak aktivisté nápad na své webové stránce.

Foto: Hans Štembera

Návrh KSČM a poté i ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, které se uskuteční dnes odpoledne v dolní komoře Parlamentu ČR, jakoby Alternativě Zdola ale spadlo přímo do klína. Snad proto si svůj stánek s letáky a také se svými bulletiny aktivisté rozložili nejprve na pražském Malostranském náměstí, v jehož blízkosti se nachází i budova, kde mají poslanci své kanceláře. Jenže jen o hodinu později se přemístili přímo před Poslaneckou sněmovnu, kde se naopak nachází jednací sál,v němž poslanci hlasují.

„Před budovou sněmovny dokonce procházeli sem a tam, v rukách přitom dřímali značku, kde bylo napsáno STOP vládě. Viděl jsem na jejich stole i letáky proti radaru," informoval k tomu fotograf ParlamentníchListů.cz.

Sice neviděl, že by lidé z iniciativy nějak významně "promlouvali do duší" příchozím poslancům, ale i tak se prý snažili někoho z nich zastavit.

Článek odkrývá "vývoj" světového hospodářského systému

Alternativa Zdola ve svém březnovém bulletinu, který se jeho aktivisté snažili dnes vnutit jak běžným občanům, tak i poslancům, mimo jiné píše o tom, že nynější "světový hospodářský systém se vychyluje a je naprosto chaotický, a již jej proto není možné vrátit do rovnováhy."

„Chaos je přitom stav, kdy systém prudce, nepravidelně a silně kolísá, rozdvojuje se a dochází k ostrému boji, kterou ze dvou alternativ si systém zvolí. Buď to bude inovovaný systém kapitalistický, symbolicky nazývaný Svět Davosu, kde se schází každoročně Světové ekonomické fórum - čili svět pravice, nebo svět více rovnostářský představovaný světem Porto Alegre, nebo-li Světovým Sociálním Fórem, čili svět levice," přetiskli pak aktivisté na jednu ze stránek bulletinu poněkud  nesrozumitelný článek Imanuela Wallersteina Agenda levice pro příštích 25 let.

Heslo Kapříci si rybník nevypustí, k němuž inicitiva Zdola pak přilepila podobizny členů vlády, pak zřejmě má zesměšnovat poslední korupční skandály koalice. I tuto koláž bylo možné dnes před sněmovnou shlédnout.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…