MF odmítlo závzky z dluhopisů města Karlovy Vary

31.10.2011 11:26

Bývalý americký právník Edward Fagan, který se domáhá peněz za karlovarské dluhopisy vydané v roce 1924, chce v pondělí před polednem předat svoje požadavky karlovarskému primátorovi Petru Kulhánkovi. Ten se však může opřít o zprávu ministerstva financí, ze které vyplývá, že zahraniční závazky byly tehdejší ČSSR vypořádány v osmdesátých letech.

MF odmítlo závzky z dluhopisů města Karlovy Vary
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ministerstvo financí dopisem náměstka Jana Gregora zde dne 27. října zásadně odmítlo požadavky občana Spojených statů amerických Edwarda Davise Fagana na proplacení dluhopisů města Karlovy Vary vydaných v roce 1924. Závazky z dluhopisů jsou totiž promlčeny již několik desítek let, tvrdí mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Fagan to nezkouší poprvé

Ministerstvo financí provedlo pečlivou právní analýzu a rešerši historických dokumentů, které poskytly archív České národní banky a Národní archív. Prostudovalo také právní podklady poskytnuté ze Spojených států amerických. Z analýzy vyplývá, že někdejší Československá socialistická republika se se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně v rámci tzv. tuzemského a zahraničního bloku. K definitivnímu vypořádání zahraničních závazků tehdejší ČSSR došlo v osmdesátých letech minuléhostoletí. Celá záležitost je tedy již desítky let uzavřena.

Za zmínku stojí, že se nejedná se o první pokus pana Fagana uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou. V již proběhnuvších soudních sporech ve státu New York, ve kterých pan Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později jako žalovaná strana, byly tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt.

Související:

Advokátu Faganovi dochází trpělivost. Vary dostaly ultimátum

Karlovy Vary chtěly pomocí dluhopisů v roce 1924 vyrovnat rozpočet

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…