Mládek za ČSSD: Kdo si nechá tři procenta, musí počítat s nižším důchodem

09.06.2013 20:37

Sociální demokracie, která podle průzkumů zvítězí v nadcházejících volbách do sněmovny, má jako jeden z prvních cílů změnu důchodové reformy. Peníze lidí, kteří vstoupili do druhého pilíře, hodlají sociální demokraté převést do pilíře třetího, tedy do takzvaného penzijního připojištění. To by navíc do budoucna mělo nést nový název "doplňkové penzijní spoření". Více o tom v rozhovoru pro on-line deník Týden.cz prozradil stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Mládek za ČSSD: Kdo si nechá tři procenta, musí počítat s nižším důchodem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Penzijní společnosti čekaly mnohem větší zájem lidí o vstup do druhého pilíře důchodové reformy. Namísto očekávaných půl milionu smluv je ale za první půlrok uzavřelo jen 40 tisíc klientů. Stínový ministr Jan Mládek vidí chybu na straně vládního kabinetu. "Vláda nebyla schopná lidem vysvětlit, v čem je výhoda druhého pilíře. Objektivně řečeno je to těžké, moc výhod totiž nemá," uvedl pro Týden.cz.

Podle Mládka nehodlá ČSSD druhý pilíř zcela zrušit, ale spíše jej transformovat. Dle jeho slov vadí sociálním demokratům, že kvůli reformě odtékají tři procenta ze státního pilíře. "První opatření, které bychom v případě úspěchu ve volbách přijali, to zastaví. Pak bude otázka, co se s tím druhým pilířem udělat. Mám naději i vzhledem k malému počtu dosud přihlášených, že dojde k dohodě s penzijními fondy o poklidné transformaci druhého pilíře do třetího. Tato transformace pochopitelně musí být provedena zákonem," popsal poslanec plány své strany.

Nevstupujte do druhého pilíře

Občanům Mládek vzkazuje, aby do druhého pilíře nevstupovali. Peníze těch, kteří se pro vstup již rozhodli, míní ČSSD po volbách převést do pilíře třetího, což je dobrovolné penzijní připojištění s daňovým zvýhodněním tak, jak fungovalo dosud.

Tři procentní body převáděné z povinného sociální pojištění nehodlá ČSSD násilně vracet do státní kasy. Chce lidem nechat možnost volby. "Pokud si budou chtít nechat převést ona tři procenta do třetího pilíře, bude to možné. Nicméně budou muset podepsat, že jsou si vědomi sníženého nároku na důchod z prvního pilíře po dobu, co si převáděli tato tři procenta povinného sociálního pojištění na svůj soukromý účet," vysvětlil Mládek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…