Moravec probíral energetiku a v ČT vypadl proud

26.09.2010 14:01

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek z ODS označil za původce problémů s fotovoltaickými elektrárnami někdejšího ministra průmyslu Milana Urbana z ČSSD. Ten tvrdil, že je to vina bruselské politiky. Mezitím ve studiu vypadl proud.

Moravec probíral energetiku a v ČT vypadl proud

Martin Kocourek v pořadu Otázky Václava Moravce stínovému ministrovi průmyslu a obchodu za ČSSD Urbanovi vyčetl, že dopustil schválení zákona o solárních elektrárnách. „Největším zlem je podmínka, že se výkupní cena elektřiny nesmí snížit o více než pět procent," prohlásil ministr.  

Milan Urban se bránil. „Ano, tento zákon vznikl za mého ministrování, ale my jsme neměli jinou možnost. Vznikl v době obrovské propagandy alternativních zdrojů energie. Viníkem je bruselský diktát, který nás nutil do zelené Evropy. Jestli si někdo myslí, že zelené zdroje do budoucna nahradí stávají zdroje energie, tak já tedy ne," ohradil se proti Kocourkově kritice Urban.

Dnes také v OVM:
Kalousek ve škrtání neustoupí. Navzdory generální stávce
Kocourek apeluje na odbory: Dýchejte s podnikateli a nestávkujte

Ve studiu vypadl proud. Jak symbolické, reagoval Moravec

Zrovna když ministr Kocourek mluvil o problému pětiprocentní záklopky, ve studiu vypadl proud. Vysílací technika běžela dál, účastníci debaty se však na několik vteřin ocitli ve tmě.

„Ano, jak symbolické," reagoval moderátor. „No to jsou ta fotovoltaika," prohlásil Kocourek, ale Moravec ho hned vyvedl z omylu: „Ne ne pane ministře, to na fotovoltaika nesvádějte, my ještě nejsme připojeni."

Zdražení elektřiny rozvrhneme tak, aby to bylo pro lidi únosné, slibuje Kocourek

Martin Kocourek ujišťuje, že nutné zdražení elektřiny kvůli solárnímu boomu vláda navrhne tak, aby výrazně nezasáhla české domácnosti. Představil variantu rozložení do více let, nebo zdražení rozprostřít v rámci ekologické daně.

Kvůli velmi výhodným podmínkám pro solární byznys se v Česku se slunečními elektrárnami roztrhl pytel. Vláda s takovým boomem nepočítala a nyní se musí vypořádat s nutným zdražením.

Počítáme se zdražením o deset procent, uvedl Kocourek

Ministr průmyslu a obchodu ustavil speciální expertní skupinu, která se tímto problémem zabývá a tvrdí, že na tom aktivně pracují. Mluví se o třech scénářích. Kocourek preferuje střední variantu. Přemýšlejí, jak zdražit elektřinu aby to mělo co nejmenší dopad na české domácnosti. V plánu je rozložení zdražení do více let, ale také rozprostřít je například do ekologické daně.

Podle Kocourka ministerstvo zatím pracuje s desetiprocentním zdražením, přesná čísla zatím neznají. Možné je, že to bude dvanáct nebo osm procent. „I desetiprocentní zdražení je v době krize pro české domácnosti nepřijatelné," bouřilse stínový ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban.

Více:

Vláda zatla tipec velkým solárním parkům, elektřina přesto zdraží

Chceme zabránit prudkému zdražení elektřiny, upozornil Nečas

Ekologové tvrdí: Elektřina zdraží maximálně o pět procent

Fajmon (ODS): Za zdražením elektřiny stojí ČSSD, EU a pan Kalousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…