Moskva chladně promluvila k Havlově smrti: Kondolenci jsme poslali

20.12.2011 15:31

Některá česká média se pozastavují nad tím, že z Moskvy nedorazily osobní kondolence vrcholných politiků. Kondolenci však už v pondělí předalo oficiálně ruské velvyslanectví prezidentu Václavu Klausovi. ParlamentníListy.cz požádaly také tiskovou služby ruského prezidenta Dmitrije Medveděva o vyjádření.

Moskva chladně promluvila k Havlově smrti: Kondolenci jsme poslali
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Tisková konference tehdejšího prezidenta Medveděva a Václava Klause

„Kondolence byla vyjádřena přes diplomatické kanály,“ zněla stručná odpověď pracovnice tiskové služby ruského prezidenta. „Taková je oficiální formulace,“ dodala pro ParlamentníListy.cz.

Do kondolenčních listin na českém velvyslanectví v Moskvě se podepsala řada zahraničních diplomatů

"Tak my ten kanál opravdu nejsme,“ konstatoval následně pro naši redakci velvyslanec České republiky v Ruské federaci Petr Kolář. Připustil ale možnost, že zástupce velvyslanectví mohl podepsat jednu z kondolenčních listin. Pan velvyslanec se dnes setkával s řadou zástupců zemí, kteří si přáli podepsat se do kondolenční listiny na českém zastupitelském úřadě.

Kondolenci obdržela z Ruska už v pondělí Kancelář prezidenta republiky

Jak sdělil ParlamentnímListům.cz třetí tajemník velvyslanectví Ruské federace Daniil Šapovalenko, „Ruská federace předala svou kondolenci českému prezidentovi Václavu Klausovi už v pondělí“. Ruské velvyslanectví dokonce informuje o této záležitosti na svých ruskojazyčných stránkách. „19. prosince 2011 předána kondolence jménem vedení Ruské federace, v souvislosti s úmrtím Václava Havla.“ Podle mezinárodního protokolu to znamená, že to bylo zasláno z pověření jak prezidenta Medveděva, tak premiéra Putina.

Přijetí kondolence potvrdil ParlamentnímListům.cz  také Hrad s tím, že byla zaslána v pondělí prezidentu Václavu Klausovi. 

Tiskový odbor ministerstva zahraničí Ruské federace měl trvale obsazeno, takže se ParlamentnimListům.cz  získat stanovisko vrcholné ruské diplomacie nepodařilo.

Korea je členem jaderného klubu, proto ta mezinárodní pozornost

„Moskva i Čína reagovaly na standardní diplomatické úrovni,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý politolog, profesor Oskar Krejčí. Podle něj obě země dodržely předepsaný protokol, v kondolencích prý nejsou žádné emoce. Jak říká Oskar Krejčí, emoce jsou na místě u těch, jichž se smrt Václava Havla bezprostředně dotkla, a to jsou Češi, část Slováků, a samozřejmě ti na Západě, kteří Havlovy úspěchy spojovali se svojí kariérou.

Vše k tématu skon Václava Havla

Pro ty, kdo berou smrt hlav států jako otázku mezinárodní politiky, je podle Oskara Krejčího v tuto chvíli dominantní smrt korejského vůdce Kim Čong Ila. „Je to přirozené, protože tato země je součástí jaderného klubu,“ dodává politolog. Okolí korejského vůdce je podle něho průsečíkem všech geopolitických sil současnosti. „Proto to soustředění mezinárodní pozornosti tímto směrem. Není v tom nic osobního, nic záludného,“ konstatuje Krejčí pro redakci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…