Na sobotní pietu v Tanvaldu bude dohlížet vyzbrojená policie

05.01.2012 11:42

V Tanvaldu pokračuje vyšetřování novoroční střelby, při níž zemřel dvaadvacetilletý mladík a jeho bratr skončil se zraněním v nemocnici. Zároveň se policie a radnice Tanvaldu připravují na sobotní pohřeb tohoto Roma. Kvůli tomu posílila hlídky, i když zatím nemá informace, že by se pohřbu a následného průvodu měli zúčastnit extremisté.

Na sobotní pietu v Tanvaldu bude dohlížet vyzbrojená policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Policie se připravuje na sobotu, kdy má proběhnout pohřeb zastřeleného mladíka a pietní průvod městem. V rámci vyšetřování zatím kriminalisti nikoho trestně nestíhají a pokračují ve shromažďování důkazů.  

"Výkon hlídkových policistů bude po dobu konání pietního aktu mírně posílen. Další skutečnosti o nasazení většího počtu sil a policistů budeme řešit podle aktuálního vývoje situace," uvedl dnes ředitel policie Libereckého kraje Milan Franko s tím, že již teď jsou ve městě posíleny hlídky.

K incidentu došlo asi v půl druhé v noci na Nový rok na okraji města směrem na sousední Desnou. Okolnosti incidentu nejsou známy.  V hře je ale i varianta, že se třiašedesátiletý muž mohl stát obětí trestného činu a jen se bránil. Čtyřiadvacetiletý bratr zastřeleného byl se střelným poraněním hospitalizován v Liberci. Muž, který střílel, je na svobodě a nebyl zatím z ničeho obviněn.

Už včera sdružení Roma Tanvald v Tanvaldu uvedlo, že se prý v sobotu po pohřbu zastřeleného Roma uskuteční jen poklidný pietní průvod, nikoliv demonstrace. Jeho účastníci se údajně vydají od kostela na místo, kde se střílelo, aby tam zapálili svíčku.

Informace k případu budou až příští čtvrtek

Krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová řekla, že nové informace k případu by mohly být ve středu nebo ve čtvrtek příští týden. Verzí, co se mohlo v Tanvaldu stát, je víc. Od vraždy přes ublížení na zdraví s následkem smrti, a to z nedbalosti, nebo úmyslné, až po nutnou obranu. "To jsou všechno varianty, které tam mohou připadat v úvahu," řekla státní zástupkyně. Policisté podle ní také prověřují, jestli se v Tanvaldu nestala loupež nebo krádež.

Bradáčová dále uvedla, že policie případ šetří standardně a také rychle, ale potřebuje čas. Nevylučuje ani to, že obvinění ještě může padnout na jedné nebo druhé straně.

"Nedá se dát rovnítko mezi ítm, jak je vyšetřována jedna kauza a mezi bezpečnostní situací. Mohu ale vyloučit, že by tam byla jakkákoliv rasová pohnutka," dodala Bradáčová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…