Nařízen smutek za Havla. Zakážou hrát, zakážou zpívat?

20.12.2011 17:10

Poslední rok se snažil v neděli zesnulý exprezident Václav Havel plnit své závazky i přesto, že pak několik dní nemohl vyčerpáním vstát z postele. Jeho lékař Tomáš Bouzek vzpomíná, jak se ho od účasti na mnoha akcích snažil odradit. Navzdory všeobecnému zármutku panují rozdílné názory na vyhlášení třídenního státního smutku. Mimo jiné i proto, že především děti ochudí o kouzlo vánoční atmosféry.

Nařízen smutek za Havla. Zakážou hrát, zakážou zpívat?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

V posledním roce se bývalý prezident Václav Havel plnit své závazky i přesto, že pak několik dní nebyl schopen vyčerpáním vstát z postele. Takto na něj vzpomíná v rozhovoru pro MF Dnes lékař Tomáš Bouzek, který se o bývalou hlavu státu staral dlouhých čtrnáct let. Exprezident se hodně vyčerpal na filmu Odcházení a psychicky ho oslabila hospitalizace po zánětu průdušek.

„Potom měl velké potíže na premiéře filmu. Sice se postavil na nohy, ale byl absolutně vyčerpaný a popošel jen pár kroků. Už v té době byl na pokraji života a živoření, ale měl ohromnou vůli dostát všemu, co jako závazek cítil,“ říká Bouzek a zmiňuje i Havlovo poslední setkání s dalajlamou. „To už bylo dávno za hranicí fyzických sil a vyčerpání. Byla to jen jeho vůle, která ho držela,“ dodává.

SLEDUJEME téma skon Václava Havla

V předvánočním čase budou povinně smutnit i děti

Památku Václava Havla si lidé budou od středy do pátku připomínat během třídenního státního smutku, který vyhlásila vláda. K tomu píše Jiří Hanák ve sloupku deníku Právo, že má pocit, že přirozený zármutek a pocit nenahraditelné ztráty je překrýván a devalvován počínající hysterií, živenou médii a různými ´zahajovači´ a ´ukončovači´ z nějaké Havlovy absurdní hry.

„Povážlivá je však jiná stránka státního smutku. Připadá totiž na předvečer Vánoc, svátku především dětí. Na dny, kdy se těší na nejrůznější zábavy v družinách a kroužcích. ´Zahajovači´ státního smutku však do svých plánů už zakreslili i je. Budou prostě povinně smutnit a basta fidli? Žádné lovení kapříků a jiná povyražení? Nechce se mi věřit, že by v nich ´zahajovači´ takto zakódovali nepochopitelnou vzpomínku na velkého mrtvého,“ podivuje se Hanák.

Lidé tápou, čeho všeho může být Havel symbolem

Pochopení pro ty, kteří se neoddali všudypřítomnému truchlení, přiznává jeho redakční kolega Martin Hekrdla. „Trochu se křivdí lidem, kteří se vzdalují pietě a naopak pro ostré slovo na Václava Havla nejdou daleko. Inu, Češi nemají náladu: tři pětiny domácností žijí od výplaty k výplatě a loni na ně dolehlo 700 tisíc exekucí. Lidi holt tápou, čeho všeho může být Havel symbolem …,“ konstatuje Hekrdla ve svém komentáři.

Poslední rozloučení s Václavem Havlem dává do souvislosti se smrtí severokorejského diktátora komentátor Práva Alexandr Mitrofanov. „Kim Čong-ilův skon uvedl do pohotovosti armády několika velkých zemí, otřásl burzami a vyvolává napětí, jemuž se možná budou světoví státníci v Praze v pátek věnovat ve skutečnosti více než vzpomínkám na Václava Havla,“ míní Mitrofanov.

Značné množství lidí se neobejde bez klanění

Ten připomíná, jak se před lety na mezinárodní novinářské škole vzepřel spolu se Slovinci tomu, když je nutili do určení našeho hrdiny. „Přišlo nám to jako návrat k dobám povinně určeného smíchu, pláče, zábavy a uznání. Vidím ale v těchto dnech, že kult hrdiny má hluboké kořeny. Zřejmě se značné množství lidí neobejde bez klanění,“ podotýká Mitrofanov.

Pořadatelé mnohých kulturních akcí naplánovaných na následující tři dny se je rozhodli zrušit, zpěvačka Lucie Bílá své Vánoční koncerty ve středu ani ve čtvrtek nezruší, protože se jedná o sváteční koncerty s vánoční tématikou a průvodním slovem kněze. Také páteční koncert americké jazzové zpěvačky Mary Stallingsové v pražském Národním divadle se nejspíš uskuteční, pokud jeho pořádání nebude vyloženě zakázáno.

Státní smutek nelze spoutat žádným zákonem

Česká televize přizpůsobí státnímu smutku své vysílání, o jeho přesné podobě pro následující tři dny i provedených změnách bude informovat během dnešního odpoledne. „Státní smutek není určen žádným zákonem. Život státu se neřídí jen zákony, ale i tradicemi. Vláda pouze doporučuje stažení vlajek na půl žerdi a minuta ticha,“ uvedl ve vysílání ČT24 odborník na společenskou etiketu Ladislav Špaček, bývalý tiskový mluvčí prezidenta Havla.

Sám přiznává problematičnost výkladu, že veřejnost by se měla zdržet projevů toho, co by smutek mohlo narušit. „Je to na každém, jestli se chce účastnit té atmosféry, která patří do státního smutku. Nemyslím si, že koncerty například Karla Gotta nebo Lucie Bílé by se měly rušit. Spíš jde o to, aby lidé dodržovali jistou důstojnost akcí, které pořádají,“ vysvětlil Špaček.

Určit, které akce zakázat a co sankcionovat, je nesmysl

Nechal by  však na každém, jak se k vyhlášenému třídennímu státnímu smutku sestaví. Rozhodně by však byl proti tomu, aby bylo výčtově určeno, které akce mají být zakázány nebo sankcionovány. Kdo pietu naruší, bude se podle Špačka vyrovnávat se svým vlastním svědomím, případně s opovržením okolí.

Z různých koutů země přicházejí informace o tom, jak státní smutek ovlivní program příštích tří dnů. Od středy do pátku zrušili pořadatelé program vánočních trhů v centru Olomouce. Pietu zachovají také v Šumperku. „Nebude se například prodávat svařené víno a další požitky na vánočních trzích. Zrušili jsme i předvánoční setkání na městě. Budeme se chovat rozumně a pietně,“ řekl starosta Šumperku Zdeněk Brož.

Pieta ovlivní program vánočních trhů, sport i kulturu

Pieta se dotkne i plánovaných sportovních akcí. Ve čtvrtek se mělo v Přerově konat vyhlášení prestižní ankety Zlatý kanár časopisu Tenis o nejlepší české tenisty roku, ale bylo odsunuto na neurčito. Bez kulturních vystoupení bude od středy do pátku Vánoční městečko v Havířově. „Pro veřejnost se ruší například koncert Wabiho Daňka, kapely Maxim Turbulenc nebo Nou Smouking. Z programu jsou staženy veškeré pořady pro děti,“ uvedla mluvčí města Eva Wojnarová.

Foto: Hans Štembera

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…