Nečas i Vondra varoval Švédy: Chceme na gripeny nižší cenu. Počkáme do listopadu

25.07.2012 15:34

Premiér Petr Nečas a také ministr obrany Alexandr Vondra mají na smlouvu o dalším pronájmu stíhaček gripen stejné názory. Oba dva totiž míníi, že Česká republika není v situaci, kdy by se měla podvolit postoji švédské strany. Nečas pak zdůraznil, že kolem gripenů je stále nevyjasněná korupční situace.

Nečas i Vondra varoval Švédy: Chceme na gripeny nižší cenu. Počkáme do listopadu
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Vláda poslední nabídku švédského koncernu dodávajícího stíhačky gripen prozatím smetla ze stolu. Vysvětlení permiéra Petra Nečase pak k tomu zní tak, že Česká republika není v situaci, kdy by se při jednání o pokračování pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen pod tlakem rozpočtových problémů musela podvolit postoji švédské strany.

Premiér to řekl dnes po zasedání vlády, kdy navíc připomněl "stíny korupce" nad gripeny i rozhodnutí Prahy jednat exkluzivně. Je tak podle něj možné při "překvapivě nevstřícném" postoji dodavatele nynější pronájem 14 stíhaček ukončit a vypsat výběrové řízení.

"Momentálně si nedovedu představit armádu bez vlastních supersoniků, nicméně si dovedu představit, že to nemusí být gripeny," prohlásil k tomu Nečas.

„Ta poslední nabídka švédské strany není ve stavu, kdy by česká strana na ní měla přistoupit,“ řekl k dalšímu pronájmu stíhaček před ním i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Ten má dokonce od vlády čas na další jednání se Švédskem. A to do konce listopadu. Teprve pak se prý rozhodne o pokračování či nepokračování pronájmu stíhaček.

Ministerstvo obrany podle Vondry ke stejnému datu připraví i návrh parametrů pro případné otevřené výběrové řízení na nadzvukové stíhačky. Vláda přitom letos v únoru rozhodla, že se před vypsáním otevřeného tendru ještě pokusí vyjednat se švédskou stranou pokračování pronájmu na několik dalších let do doby, než se zlepší ekonomická situace a bude možné otázku stíhacího letectva definitivně vyřešit.

Vyjednávací tým bude mít nového šéfa

Vondra navíc dnes připomněl, že na funkci velvyslance při NATO odchází jeho první náměstek Jiří Šedivý, který dosud za českou stranu vyjednávání vedl. "Vyjednávací tým bude mít nového šéfa, v jednáních budeme pokračovat a uvidíme na konci listopadu," podotkl ministr obrany.

Podle informací deníku Právo totiž nechtějí Švédové slevit ze dvou miliard korun ročně za pronájem strojů. Ministr obrany ale nechtěl dnes před novináři detaily neukončených jednání probírat.

Pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Česko letadla zaplatí do deseti let formou každoročních splátek. Letouny Jas-39 Gripen používá vedle Švédska, Maďarska a České republiky Jihoafrická republika a Thajsko.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …