Němci ocenili české Romy za boj s úřady

16.12.2010 22:28

Německá romská organizace ocenila skupinu českých Romů za to, že v roce 1997 vytvořili u Evropského soudu pro lidská práva precedenční případ. Žalovali tenkrát Českou republiku za diskriminaci ve vzdělávání a u soudu uspěli.

Němci ocenili české Romy za boj s úřady

Díky tomuto precedentu bude možné v Evropě do budoucna lépe čelit tzv. diskriminační úřední praxi vůči Romům. Na Evropský soud pro lidská práva se tehdy Romové z Ostravy obrátili poté, co je odmítla česká justice. V druhé polovině 90. let totiž byly totiž jejich děti na základě rozhodnutí úřadů posílány do zvláštních škol.

Evropský soud: České úřady jsou diskriminační

Evropský soud pak před třemi lety vydal verdikt, podle kterého české úřady porušily práva Romů na vzdělávání. Dopustily se prý také jejich diskriminace. Romům pak musely vyplatit morální újmu ve výši čtyř tisíc eur, což odpovídá asi 108 tisícům korun. Česko muselo zaplatit i soudní výdaje, které se vyšplhaly v přepočtu zhruba na 270 tisíc korun.

"Znamená to pro nás hodně. Jsme rádi, že jsme to dostali, a také, že jsme to vyhráli," řekla ČTK jedna z oceněných Češek Katrin Dzurková. Čeští Romové si ocenění, ke kterému se vztahovala i dotace ve výši 5 tisíc eur, což je v přepočtu suma okolo 125 tisíc korun, převzali v sídle německého ministerstva zahraničí.

Stalo se tak při příležitosti udělování Evropské ceny Sintů a Romů za lidská práva, kterou letos získala bývalá předsedkyně Evropského parlamentu Francouzka Simone Veilová. Oceněna byla i maďarská bojovnice za práva Romů Ágnes Darócziová.

Česko verdikt vnímá jako prohru, to Romy pohoršuje

Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, který ostravské Romy v Berlíně doprovázel, je ale rozhořčen, jak na rozhodnutí Evropského soudu reagovaly čeké úřady. Ty jej označily jako svou prohru.

Sedm z původních 18 ostravských Romů doprovázel v Berlíně Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, které na severní Moravě pomáhá romské menšině. Jeho mrzí, že český stát verdikt hodnotí jako svou prohru. "To není prohra ničí. Jestli tak bude vnímán, všechny instituce se budou bránit změnit ten stav, který je nelegální," tvrdí Vishwanathan, který s Romy pracuje. "Bohužel ten happy end ještě nenastal," dodal.

Dále:

Stát se zbláznil, reaguje na udělení ceny za integraci Romů Jiří Čunek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…