Novotný z VV: Nový šéf klubu? Já myslím, že Peake, nebo Paggio

08.04.2011 10:30

Právě začal zasedat poslanecký klub Věcí veřejných. Místo vyhozené šéfky klubu Kristýny Kočí si poslanci z véček chtějí zvolit nového lídra poslanců. Kdo jím bude? Poslanec Josef Novotný (VV) v rozhovoru pro Českou televizi naznačil, že to může být Karolína Peake, nebo Viktor Paggio.

Novotný z VV:  Nový šéf klubu? Já myslím, že Peake, nebo Paggio

„Nový šéf klubu? Já si myslím, že by to mohl být Viktor Paggio nebo Karolína Peake," řekl na přímý dotaz v pátek ráno pro televizi poslanec Josef Novotný.

Podle jeho slov jsou navíc oba místopředsedové klubu, a tak mají i zkušenosti s vedením poslanců. Peake pak pro televizi možnost kandidatury nevyloučila.

Kristýna Kočí už není předsedkyní poslaneckého klubu Věcí veřejných od čtvrtečního večera.  Byla vyloučená i ze strany. Na společném jednání o tom rozhodla Rada strany a poslanecký klub. Nikdo z 19 přítomných poslanců nebyl podle předsedy strany Radka Johna proti. O členství v klubu přišel i nestraník Stanislav Huml, už dříve jím přestal být Jaroslav Škárka, který dění kolem údajné vnitrostranické korupce odstartoval.

Více:

Všichni tři vyhození poslanci v čele s Kočí vyzvali kvůli údajné vnitrostranické korupci ministra dopravy Víta Bártu k odstoupení a očištění strany od pochybných praktik. Rada strany a poslanecký klub ale zbavila funkcí je.

Mezitím Mladá Fronta Dnes (MFD) přišla se zjištěním, že Bárta šel do politiky kvůli ekonomickým zájmům. Investigativní reportér Jaroslav Kmenta z MfD prý dokonce disponuje dokumenty, které potvrzují Bártovy plány. Strana Věci veřejné podle nich byla vlastně jen politickou divizí bezpečnostní agentury.

Novotný: Nedělejme z toho obžalobu Bárty

Vít Bárta podle MfD také chtěl, aby jeho bezpečnostní agentura ABL co nejvíce vydělávala. Během školení proto učil klíčové manažery správnému jednání s klienty. Zvolil i drsnější metody - na klienta například zcela běžně nasadil detektiva anebo vsadil na přítomnost půvabných žen. Podle Bártových slov z roku 2008, která pronesl na školení pro své zaměstnance, musí ABL potenciální zákazníky špehovat a sbírat na ně kompromitující materiály.

„V tom, že takový interní dokument existuje, jen dokresloval situaci na trhu o veřejné zakázky. ABL tehdy zřejmě stála před rozhodnutím, zda se ucházet o státní zakázky. Nedělejme z toho, že je to obžaloba Víta Bárty jím podepsaná," zmínil k tomu pro Českou televizi Novotný.  

„Bártu suďme podle konkrétních kroků, co udělal v budoucnu," dodal Novotný.

Kubík: Ty dokumenty byly dosud utajovány

"Ty informace jsou velice závažné. Jsou to dokumenty, které byly dosud utajovány a jako důvěrné už byly sepsány," uvedl ale pro ČT24 zástupce šéfredaktora MfD Jiří Kubík. Bárta si podle něj v říjnu roku 2008, tedy v době, kdy v krajských volbách totálně pohořela ODS, svolal své blízké spolupracovníky z ABL na tajné jednání do hotelu Chateau Mcely. Předložil jim strategii, podle které se měli řídit až do roku 2014. Také prý řekl, že ABL musí směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci.

Kubík ale upozornil, že Bártovi se tato strategie z roku 2008 do velké míry podařila naplnit.

ČTETE TAKÉ:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…