Okamura se rozjel: Kalousek a jeho banda se drží koryt. Zloději jako Kalousek...

22.07.2013 6:55 | Zprávy

ROZHOVOR "Nikdo své poslance nevolí přece proto, aby pak svůj mandát zpeněžili," komentuje senátor Okamura kauzu tří exposlanců. Ti podle něho zradili voliče a místo prosazování nezvyšování daní prodali svůj mandát. Tomio Okamura mluví také o situaci v Českých Budějovicích a policejních provokatérech, kteří měli údajně zajistit, aby mohli těžkooděnci proti demonstrantům zasáhnout. A během rozhovoru se několikrát ošklivě vyjádřil o exministru Miroslavu Kalouskovi.

Okamura se rozjel: Kalousek a jeho banda se drží koryt. Zloději jako Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Co soudíte o propuštění Nagyové a spol. z vazby na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu?

Nic o tom nesoudím - prostě byla propuštěna - a to údajně proto, že už nehrozilo ovlivňování svědků.

Někteří politici začínají mluvit o tom, že by se tím měl zabývat Ústavní soud a NS to prý nepřísluší. Dá se to tak vyložit? Jak vy rozumíte výkladu imunity?

Zdravý rozum zcela jasně říká, že jediný, kdo je oprávněný vykládat Ústavu, je Ústavní soud. V tomto ohledu Nejvyšší soud překročil své kompetence. Z Ústavy i důvodových zpráv k inkriminovanému zákonu je zcela jasné, že zákonodárci mínili projevem jen projevy myšlenkové. Nejvyšší soud také trochu popletl další pojmy. Ano, je naprosto pravda, že nakládání s mandátem by mělo být právem každého poslance. Ovšem tento mandát je povinen využívat v souladu se svým svědomím a ve prospěch občanů ČR. K tomu poslance mj. zavazuje i jeho slib. 

Takže jestliže někdo mandát prodá, pak je zcela jasné, že to odporuje duchu a smyslu onoho mandátu. Nikdo své poslance nevolí přece proto, aby pak svůj mandát zpeněžili. V konkrétním případě můžeme dokonce říci, že voliči dávali mandát poslancům ODS za to, že se nebudou zvyšovat daně. Poslanci ODS své voliče sprostě podvedli. Několik tzv. rebelů se porušení slibu bránilo a někteří z nich si za porušení volebního slibu nechali zřejmě zaplatit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…