Ombudsman: Lidé jsou dnes rozežraní a moc nadávají. Nepamatují válku

28.11.2012 8:18

ROZHOVOR Český ombudsman Pavel Varvařovský stále doufá, že se ministři Nečasovy vlády na povinnosti používat sociální karty dohodnou, a že se paní ministryně jen zamyslela. Nelíbí se mu, že o tom, kdo se bude chodit povinně hlásit na poštu, rozhodují stresovaní úředníci.

Ombudsman: Lidé jsou dnes rozežraní a moc nadávají. Nepamatují válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Prezidentu Klausovi jeho gesto nepodepsání církevních restitucí prý Pavel Varvařovský nebere, a po 20 letech svrchovaného státu nás varuje, bychom nebyli „rozežrani" a nespokojení jen proto, že to „trochu drhne". 

V minulém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jste o sociálních kartách řekl, že byste rád viděl v křesle ministra práce a sociálních věcí ženu, neboť jsou údajně více empatické. Po rozhodnutí paní ministryně Müllerové tomu stále ještě věříte?

A tak já si pořád myslím, že by si to měli vyříkat ve vládě. Pan premiér řekl, že je projekt povinných sociálních karet mrtvý, já jsem odjel do ciziny, a když jsem se vrátil, musel jsem zaznamenat, že paní ministryně říká zase něco jiného. Tak doufám, že dojdou k nějakému kompromisu, který bude přijatelný jak pro vládu, tak hlavně pro ty lidi, kteří tu kartu odmítají z lidsky pochopitelných důvodů. Uvidíme. Paní ministryně je tam chvíli, tak třeba se tam jen zamyslela.

Jste stále optimista…

Ale to ani není optimismus. Já jen pořád nechápu racionální důvod, proč by nevelké skupině lidí, kterým to vadí z důvodů zdravotních, špatné dostupnosti bankomatů a podobných komplikací, proč by jim nemohli ponechat stávající systém výplat?

Svět se nezboří a stát má být na své občany, pokud to jen trochu jde, vlídný. A tady opravdu nevidím žádný fundamentální důvod, proč si pořad trvat na svém. Vždyť jim to říkám už přes rok a opravdu si dovolím tvrdit, že kdyby ombudsmanovi jen trochu naslouchali, že by mohli ve volbách dopadnout lépe.

Důvodem těchto vládních opatření má být údajně zabránění zneužívání dávek nepřizpůsobivými občany. Myslíte, že je tu nějaká jiná možnost, jak by se zneužití dalo zabránit?

Řekl bych, že možné to nejspíš bude, ale samotné zavedení těchto karet tento problém neřeší. Nejsem proti tomu, aby byl nastaven nějaký systém, který tomu bude bránit, ale pak to musí být v právních předpisech ošetřeno způsobem nesporným. Je to stejné, jako když se lidé musejí povinně dostavovat na poštu. V zákoně musí být přesně stanoveno, že je to v případech za „a“, za „b“, za „c“. Ne že to bude na rozhodnutí úředníka, na koho ukáže prstem „a ty budeš na tu poštu chodit“.

Ať tedy zákonodárci legislativně upraví, kdy, u kterých osob a za jakých okolností k tomu má být přikročeno, aby se zbránilo zneužívání dávek. K tomu je možné volit přiměřené prostředky a definovat, na koho ty prostředky budou použity, aby to nebylo na svévoli těch pracovníků či pracovnic úřadů práce. Ono se není ani moc čemu divit, protože ta práce je velmi stresující a může se stát, že ten který člověk si s úředníkem či úřednicí nepadnou do oka, takže ten pracovník úřadu si pak řekne „jen počkej, já ti ukážu“. A všichni víme, že to možné je, takže i tomu je třeba zabránit.

Poté, co se zákon o narovnání s církvemi dostal k panu prezidentovi, Václav Klaus ho sice nepodepsal, ale poslal ho dál, aby mohl nabýt účinnosti. Jak vnímáte tento způsob vyjádření vůle prezidenta?

Je to jen pouhé gesto, protože na účinnost zákona to nemá žádný vliv. Už se to několikrát v minulosti stalo, takže skutečně jde pouze o gesto. Já mu to neberu.

Blíží se konec roku a s ním také dvacáté výročí vzniku samostatného českého státu, máme za sebou 23 let po listopadových událostech. Co myslíte, přáli si tehdy lidé to, co tu máme dnes?

Víte, ono je těžké vysledovat, co si tehdy lidé ve skutečnosti přáli. Vcelku je to pozitivní, ale asi bych to vyjádřil podtitulem své sbírky fejetonů, co jsem psal do Lidovek – „trošku to drhne“. Ale černě to nevidím.

Přání lidí… Víte, mohu-li soudit i podle stížností lidí, které ke mně přicházejí, tak si často vzpomenu na své předky, kteří si prožili celé dvacáté století a byli vděčni i pouze za takové prosté věci, jako že je mír, a že mají co jíst.

Mám takový pocit, že jsou dnes lidé, odpusťte ten výraz, trochu rozežraní a nejsou schopni ani objektivně zhodnotit i to, že je dnes už málo lidí, kteří pamatují válku. A když nadávají na Evropskou unii, tak zapomínají, že EU není jen o hospodářství, ale tím, že se ta Evropa sjednotila, jsme až na tu balkánskou epizodu nepoznali válku tak, jak ji poznali naši předci.

Shrnul bych to asi takto. Ne všechno, co je, schvaluji, ale jsem rád, že jsem se toho dožil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…