Telenovela jménem sockarta: Spořitelna má prý vládu na háku

23.11.2012 11:38

Vláda se zatím nedokázala rozhodnout, zda budou sKarty povinné nebo nepovinné. Ve hře o podobu sociálních karet má ale jednoznačně navrch Česká spořitelna, se kterou Ministerstvo práce a sociálních věcí podepsalo dvanáctiletou smlouvu.

Telenovela jménem sockarta: Spořitelna má prý vládu na háku
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Premiér Petr Nečas přiznal, že vládu s touto smlouvou nikdo neseznámil. Dohoda je nyní uzavřená a případné změny záleží jen na ochotě spořitelny.

„Chtěl bych velmi ocenit přístup České spořitelny a jejího vedení. Oni mají zájem na funkčním systému, na systému, který nebude budit negativní reakce a emoce u veřejnosti,“ uvedl premiér Petr Nečas po schůzce s ředitelem spořitelny Pavlem Kysilkou.

Podle serveru lidovky.cz je výsledkem jejich jednání dobrovolná sKarta pro příjemce dávek. Povinná je pouze pro ty jedince, kteří jsou podezřelí z obcházení systému státních příspěvků.

Ochrana osobních údajů

Jedním z problémů, se kterým se ministerstvo bude muset vypořádat, je ochrana osobních údajů. Legislativa musí přijít na způsob, jak by spořitelna nakládala s osobními údaji vlastníků sKaret.

MPSV: Nějaká forma sKarty bude

Nová ministryně MPSV Ludmila Müllerová zatím také často měnila své stanovisko. Před nástupem do funkce existenci sKarty schvalovala s tím, že může být dobrovolná a nemusí se týkat důchodců. Krátce po nástupu do čela ministerstva už prohlásila, že karta musí být povinná. Hned o den později ale prý došli ke shodě s premiérem, že sociální karta bude dobrovolná.

Na tom, jak by mohlo ministerstvo postupovat, nyní pracují právníci a experti resortu. „Bez dalších analýz a dalších jednání se nemůžeme odhodlat k radikálnímu kroku," uvedla Müllerová.

Zatím řekla ministryně jen to, že je přesvědčená, že jednání „k nějaké formě" sKarty dospějí. S jistotou ví to, že nedojde k jejich pozastavení, systém prý funguje dobře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…