Policie přes noc zadržela dalších téměř 40 běženců. Počty zadržených rostou, informoval ministr vnitra

29.07.2015 14:44

Policie přes noc zadržela dalších téměř 40 běženců, z toho 13 dětí. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Počty zadržených migrantů se podle něj zvyšují rychle. Ministr nicméně věří, že 1200 nových lůžek v záchytných zařízeních, plánovaných zprovoznit do konce roku, bude stačit. Příští rok bude podle něj ale nejspíš nutné kapacity ještě rozšířit.

Policie přes noc zadržela dalších téměř 40 běženců. Počty zadržených rostou, informoval ministr vnitra
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Česko se stejně jako další evropské země potýkají s nárůstem ilegální migrace. Jen za první polovinu letošního roku policie odhalila přes 3000 běženců, což je téměř o polovinu více než za stejné období loňského roku. 

"Dnes pouze za noc jsme zachytili skoro 40 migrantů, z toho bylo 13 dětí. Ty počty neklesají a ten problém tady bude po dlouhou dobu," uvedl Chovanec před zasedáním vlády, která bude o problematice migrace také diskutovat.

"Do konce roku máme plán otevřít dalších 1200 lůžek. Já si myslím, že by to mohlo stačit, pokud se nezhroutí návratový systém a budeme moci vracet migranty nadále do Maďarska a Rakouska," poznamenal ministr. "Ten příští rok budeme muset pravděpodobně ještě posílit. Hledáme ještě nějaké náhradní řešení," dodal.

Letos kolem 3500 uprchlíků, za rok až 7000

Chovanec už dříve uvedl, že vnitro očekává, že v příštím roce přijde do Česka 5000 až 7000 nelegálních migrantů. Letos jich má být kolem 3500. V polovině července vláda schválila otevření záchytných zařízení v Balkové na Plzeňsku a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Rozšíří také kapacity v zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos podle odhadů dorazilo do Evropy 150.000 migrantů, většina z nich do Itálie a Řecka. Ve Středozemním moři pak od letošního ledna přišlo o život 1900 uprchlíků, což je dvojnásobné množství než za stejné období v loňském roce. Drtivá většina běženců se na náročnou a nebezpečnou cestu vydala podle OSN kvůli válce, násilnostem a útlaku ve vlasti. Velká část běženců pochází ze Sýrie, dlouhodobě sužované válkou.

Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40.000 osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku. Zároveň se ale dohodly, že odpovídající počet si v příštích dvou letech rozdělí na dobrovolném základě. Česká vláda schválila, že republika přijme do konce roku 2017 celkem 1500 uprchlíků. Letos by to mělo být 400 lidí, příští rok 700 a 400 pak v roce 2017. Zhruba 1100 lidí by mělo Česko převzít od zemí EU s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka, 400 pak z táborů na Blízkém východě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…