Každý den chytí v Česku až padesát migrantů. Většina z nich nemá doklady. Kam s nimi?

29.07.2015 10:18

Cizinecká policie v Česku zadrží každý den až padesát migrantů. Nejprve se vždy snaží zjistit jejich totožnost, což je ale obtížné, neboť většina z nich nemá doklady nebo se jedná o padělky. Píší o tom Lidové noviny.

Každý den chytí v Česku až padesát migrantů. Většina z nich nemá doklady. Kam s nimi?
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové se zjistit totožnost uprchlíka povede až v devadesáti procentech případů.

„Buď najdeme pravé doklady nebo ti lidé v minulosti třeba žádali o azyl v jiné zemi. Případně s nimi byly prováděny v jakékoliv evropské zemi jiné úkony a prošli tedy obvykle daktyloskopováním (snímáním otisků prstů) a jejich karta je v systému Eurodac,“ uvedla mluvčí. Pokud se policii uprchlíka nepodaří identifikovat, má 180 dnů na to, aby jeho totožnost ověřila.

V případě, že nelegální migranti jsou žadateli o azyl v jiné zemi, umístí se do záchytného zařízení a zahájí se s nimi podle Rendlové takzvané dublinské řízení, na jehož konci je vrácení do země, kde o azyl požádali. Takových je prý zhruba polovina.

Pokud nechtějí Česko dobrovolně opustit, využívá se takzvané readmisní dohody, kdy musí odejít do 48 hodin. V tu chvíli jsou umístěni do cely předběžného zadržení nebo zůstávají na policejní služebně. V případě, že není jasné, odkud jedinec pochází a nemá zažádáno o azyl, míří do záchytného zařízení spravovaného Ministerstvem vnitra. Kapacity těchto záchytných zařízení však vzhledem k narůstajícímu počtu uprchlíků přestávají stačit. „Sobotkův vládní kabinet proto schválil kroky k navýšení míst,“ konstatuje deník. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…