Většina lidí mluví o uprchlících velmi nepěkně, zjistila analýza

29.07.2015 13:57

Tři čtvrtiny lidí, kteří se na internetu či sociálních sítích vyjadřují o běžencích, hovoří negativně. Jen čtvrtina ze 147.000 diskutujících v květnu a červnu byla k uprchlíkům vstřícná. Vyplývá to z analýzy internetových diskusí, kterou vypracovala společnost Yeseter Now.

Většina lidí mluví o uprchlících velmi nepěkně, zjistila analýza
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Výsledky ukázaly, že 30 procent diskutujících se nezatěžuje podrobnostmi a má tendenci "házet do jednoho pytle" imigranty z Afriky a Blízkého východu. Dalších 45 procent zdůrazňuje rozdíl mezi uprchlíkem z válečné oblasti a ekonomickou migrací. Podle společnosti Yeseter Now je to částečně i proto, aby je nebylo možné označit za rasisty. Pouze čtvrtina diskutujících je bez předsudků vůči imigrantům, nebo programově odsuzuje rasismus.

Lidé v příspěvcích nejčastěji označují uprchlíky za "verbež, hordu, negry či opice". Objevují se i negativní výrazy jako "barbaři, svoloč a chátra".

Podle výsledků analýzy vyvolala uprchlická vlna na českém webu stejně nadstandardní objem negativní komunikace jako například lednové atentáty v pařížské redakci Charlie Hebdo. "Z pohledu internetového buzzu (rozruchu) lze konstatovat, že běženci nastolili společné téma, ke kterému se mají Češi potřebu vyjadřovat, protože se cítí ohroženi, a to nejen dnes, ale především do budoucna," píše Yeseter Now.

Analýza také prokazuje významný vliv veřejných vystoupení politiků na celkový tón diskuse, stejně jako silnou provázanost mezi proruskými zpravodajskými weby a šířením nenávistných řetězových zpráv na e-mailu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…