Poslanci dali zelenou předdůchodům. Čerpat by se mohly i ze životního pojištění

21.09.2012 13:09

Před závěrečným hlasováním je vládní předloha stanovující pravidla pro vyplácení takzvaných předdůchodů. Lidé by je mohli čerpat podle novely o doplňkovém penzijním spoření od ledna.

Poslanci dali zelenou předdůchodům. Čerpat by se mohly i ze životního pojištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath seděl u stolečku zpravodajů

Předdůchody podle vlády mohou pomoci vyřešit tíživou situaci lidí, kteří před blížícím se odchodem do důchodu přijdou o práci.

Lidem, kteří se rozhodnou odejít do důchodu dřív s využitím předdůchodu, bude podle předlohy zdravotní pojištění platit stát. Nebudou mít také snížený starobní důchod. Žádost budou moci zájemci podat nejdříve pět let před nárokem na odchod do starobního důchodu, k tomu budou muset mít naspořeno v doplňkovém spořícím systému.

„Je to instrument, který byl dohodnut se všemi sociálními partnery, snad právě proto byl tak drtivě kritizován Evropskou komisí," poznamenal ministr financí Miroslav Kalousek, když před poslanci vládní návrh obhajoval.

Prý je i přes negaci Evropské komise přesvědčen o tom, že zákon může celé řadě lidí těsně - nebo alespoň těch pět let před právem na starobní důchod - vyřešit mimořádně obtížnou situaci a nemusí tedy vážit cesty na pracovní úřad.

Třetí čtení příští týden

Poslanci budou příští týden ve třetím čtení rozhodovat o pozměňovacím návrhu, podle kterého by bylo čerpání předdůchodů možné i ze životního pojištění. Využití tohoto pojištění navrhl Radim Vysloužil (LIDEM).

„Přijetím pozměňovacího návrhu budou vytvořeny rovné podmínky pro produkty patřící do 3. pilíře," uvedl v důvodové zprávě.

Jednou z podmínek získání předdůchodu bude jeho minimální výše - nejméně 30 procent průměrné mzdy měsíčně. Nyní to odpovídá zhruba 8000 korunám. Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Žadatelé ale budou moci využít i jiné úspory. Návrh počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…