Poslanci dali zelenou zákonu o mediaci. Doporučení Senátu přijali

02.05.2012 16:05

Sněmovna dala na doporučení Senátu a schválila s doporučenými úpravami zákon o mediaci, který má umožnit mimosoudní urovnání nejen v trestních, ale také v civilních a rodinných sporech. Senátoři sjednotili ve vládní předloze pravidla přezkumu s občanským soudním řádem. Zákon, jenž má odlehčit soudům, nyní dostane k podpisu prezident.

Poslanci dali zelenou zákonu o mediaci. Doporučení Senátu přijali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Normou, ke které připojili senátoři své pozměňovací návrhy a žádali sněmovnu o její opětovné projednání, je novela zákona o mediaci. Ta by měla umožnit rychlejší a levnější řešení rodinných nebo sousedských sporů.

"Zákon přináší jasná pravidla pro mimosoudní řešení sporů. Určuje, jak má řešení probíhat, kdo ho může provádět, tedy kdo může být mediátorem, stanoví i to, jaké účinky dohoda má," uvedl již dříve ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s tím, že zákon stanovuje také pravidla a podmínky pro ty, kteří se chtějí stát mediátory.

Mediace představuje metodu řešení konfliktů za asistence třetí neutrální strany, mediátora, který pomáhá ke smírnému vyřešení sporu. Závěrem mediace by měla být pro obě strany přijatelná dohoda. Podle ministerstva spravedlnosti je tato možnost řešení konfliktů rychlejší, protože lidé nemusí čekat na soudní jednání. Měla by být placená, ale levnější a psychicky méně náročná.

Senátoři předlohu vrátili sněmovně s technickou připomínkou. Lhůta pro přezkum soudem se podle schváleného znění prodlouží ze sedmi na 30 dní. Podle Pospíšila je ale lepší delší lhůta než kratší, která by nemusela být dodržována.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…