Praha kupovala předražené autobusy a tramvaje. To má skončit

10.01.2012 12:55

Pražský dopravní podnik kupoval nové autobusy od společnosti SOR Libchavy zbytečně draho. Nevýhodná je i smlouva na dodávku nových tramvají od Škody Transportation a podnik by se měl se společností dohodnout na lepších podmínkách. Podle dnešního vydání Hospodářských novin to tvrdí analýza společnosti Boston Venture Central Europe, kterou si nechal vypracovat pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha kupovala předražené autobusy a tramvaje. To má skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tramvaj - ilustrační foto

Podle HN město nyní uvažuje o přehodnocení miliardových investic do obnovy vozového parku Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Vyloučeno není ani zrušení zakázky na dodávku autobusů. "Pokud se městu nepodaří vyřešit tíživou finanční situaci dopravního podniku, budeme rozhodně uvažovat i o zrušení tohoto výběrového řízení a přípravě zcela nového," cituje deník primátora Svobodu. Společnost SOR Libchavy podle HN odmítla na vyjádření města reagovat.

Jeden autobus? Rozdíl až půl milionu

Analýza BVCE upozorňuje na to, že DPP odebírá autobusy za vyšší cenu než plzeňský dopravní podnik. U dvanáctimetrového autobusu je podle HN rozdíl asi půl milionu korun. DPP cenu zdůvodňoval delší zárukou a uzavřením smlouvy v jiné době. Analýza ale tuto argumentaci zpochybňuje.

DPP se SOR Libchavy, kterou vlastní holdingy finančních skupin J&T a PPF, uzavřel rámcovou smlouvu na odběr až 720 vozů za zhruba 4,5 miliardy korun. Dosud odebral přes 300 autobusů. Pokud si město další autobusy neobjedná, nemusí je odebrat.

Nevýhodná je podle BVCE také smlouva se Škodou Transportation na dodávku 250 nových tramvají za více než 18 miliard korun. Analýza městu doporučuje dohodnout lepší podmínky a zlevnění dodávek. Tramvaje totiž mají časté poruchy. Při zkušebním provozu měly závady na pantografech, loni na podzim se některým protáčely obruče v kolech. Tuto smlouvu ale město zřejmě nedokáže zcela ukončit, dřívější vedení DPP totiž podepsalo smlouvu na všech 250 tramvají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…