Proč by podnikatel nemohl do politiky? Babiše předem nezatracovat

19.12.2011 19:34

Aktivity a zájem Andreje Babiše vstoupit do politiky se svým hnutím ANO 2011 jsou předmětem spekulací, zda to dělá s ryzím záměrem bojovat proti korupci, jak prohlašuje, nebo zda má naopak na mysli další blaho svého holdingu Agrofert. Předem nelze nikoho zavrhovat, tedy ani sebebohatšího podnikatele, dokud neukáže, jak to skutečně myslí.

Proč by podnikatel nemohl do politiky? Babiše předem nezatracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

Zcela protichůdné reakce vyvolává politický nováček, ale především mocný vládce zemědělského, potravinářského a chemického holdingu Agrofert Andrej Babiš. Jedni si od něj slibují, že jako jeden z nejbohatších Čechů zatočí s korupcí, jiní poukazují na to, že svým vstupem do politiky jen zlegalizuje to, co se už teď děje, že byznys ovládá českou politiku.

Babiš se brání podezření, že jeho vstup do politiky je motivován podnikatelskými zájmy. Nicméně v rozhovoru pro časopis Týden přiznal, že holding ovládající více než 230 společností by neprodal, jen předal. „Pokud bych byl v rámci hnutí nucen se angažovat víc, nebudu samozřejmě Agrofert řídit operativně, jen strategicky. Lidi pak posoudí, jestli tenhle postup bude na závadu, nebo ne,“ uvedl.

Více o Andreji Babišovi ZDE

Českou politiku už byznys ovládá

„Každý má právo založit si stranu a jít do politiky. Ale ti, co mají reálně něco společného s tím, co se tu v posledních dvaceti letech dělo, by vzhledem ke své minulosti v politice být neměli. V případě pana Babiše je to jeho podnikání, a to nejde jen o Agrofert. Pan Babiš svým vstupem do politiky reálně zprůhledňuje a legalizuje to, co se tu už děje. Tedy že byznys už ovládá českou politiku a on to chce zoficiálnit,“ prohlašuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda Věcí veřejných a nesmlouvavý bojovník proti korupci Tomáš Jarolím.

To je podle něj nepřijatelné a nezáleží na tom, zda podnikatel vstoupí do politiky, nebo jen zezadu tahá za nitky. „Do politiky by měli jít lidé, kteří nemyslí jen na svůj prospěch. Teď se hodně mluví o zesnulém Václavu Havlovi, tak by bylo zapotřebí, aby do politiky šli lidé jako on, kteří by něco udělali pro ostatní. To, že do politiky jdou lidé, kteří tím sledují svůj byznys, má za následky, že naše politika je právě taková, jaká je,“ konstatuje Jarolím.

Každý podnikatel vstupující do politiky nemusí být Vít Bárta

Tak kategorický zdaleka není Stanislav Beránek, projektový vedoucí Transparency International ČR, nevládní neziskové organizace, jejímž posláním je mapovat stav korupce v ČR a svou činností aktivně přispívat k jejímu omezování. „Nechci předjímat, že každý podnikatel, který jde do politiky je Vít Bárta,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Beránek.

„A priori bych nikoho nezavrhoval, ani podnikatele v politice, vždy záleží na každém, jak se v ní bude chovat. Až na základě konkrétních kroků, konkrétních kauz lze politika posuzovat. A je na médiích, aby ty kroky reflektovala a následně na voličích, aby to vyhodnotili. Tu odpovědnost z nich nikdo nesejme, jestli jsou schopni si zvolit třeba pana Železného, je to jejich volba,“ podotýká Beránek.

Vydělat a zahojit si mindráky, nebo chtít pomoci zemi

Podporu Andreji Babišovi nedávno vyjádřila iniciativa Vyměňtepolitiky.cz, která vnímá jím založené hnutí ANO 2011 jako jedinečnou šanci dotáhnout to, co si dala za cíl už v minulém roce. Tedy skutečnou výměnu politického establishmentu následovanou potřebnými změnami politického systému v této zemi.

Mluvčí a zakládající člen občanské iniciativy Vyměňtepolitiky.cz Jaroslav Kuchař považuje za nesmyslné domnívat se, že z Babišovy strany se jedná o promyšlený kalkul typu Vít Bárta, a to, že jde o bohatého podnikatele, vůbec není na závadu. „Záleží na tom, jestli jde o slušného člověka. Jestli mu jde o to, aby si vydělal a zahojil mindráky, nebo chce pomoci zemi,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Kuchař.

Zoufalá neodbornost nynější vlády

A vůbec prý nezáleží na tom, jestli je podnikatel, nebo třeba učitel. „Pokud mám čistý záměr, tak je jedno, odkud pocházím a co dělám. Důležitá je odbornost a slušnost. Pro mě je klíčový záněr, samozřejmě nesmí dojít ke střetu zájmů. Když vidím tu zoufalou neodbornost naší vlády, kdy může být ministrem třicetiletý fracek, který o tom nic neví, tak to je úplná devastace všeho. Proto je třeba hledat manažery, když už ne přímo odborníky,“ domnívá se Kuchař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…