Průběh návštěv při instalaci rovnátek

27.01.2014 8:07

Ortodoncie je samostatný lékařský obor, který se zabývá diagnózou, prevencí a léčbou nerovností chrupu a úpravou mezičelistních vztahů.

Průběh návštěv při instalaci rovnátek
Foto:
Popisek:

Ortodontická léčba je důležitá však nejen z estetického hlediska, ale také při špatné poloze zuby neplní správně svou funkci a dochází k jejich přetěžování a předčasné ztrátě. Jelikož jejich hygiena je složitější, častěji se kazí. Ortodontie se tedy netýká pouze dětí, ale je vhodná v jakémkoli věku. První rovnátka se mohou začít nosit nejdříve po 6 roce dítěte. Optimální je však věk okolo 12 let, kdy jsou již prořezány i druhé zuby. Srovnávání nerovností zubů byla v USA a Skandinávii před 60 ti lety.

Návštěva u stomatologa probíhá takto:

1.       návštěva

Při této návštěvě stomatolog nejprve prohlédne naše zuby a dásně. Po zhodnocení stavu nám buď doporučí léčbu či nikoliv. V případě léčby nám poskytne základní všeobecné informace týkající se možností rovnátek, kdy začít s nošením a jak dlouho bude léčba trvat. Zároveň nám budou zrentgenovány čelisti a případně ošetřeny špatné zuby. Bez této preventivní prohlídky a ošetření špatných zubů není možné dávat rovnátka.

2.       návštěva

 Při této druhé návštěvě nám budou vzaty otisky zubů, aby mohly být zhotoveny sádrové odlitky podle kterých budou vyrobeny samotná rovnátka.

3.       návštěva

Při této návštěvě by měl mít lékař již zhodnoceny naše otisky, rentgenové snímky a měl by nám navrhnout léčbu rovnátky. Pokud by bylo nutné vytrhnout některé zuby, lékař by nám měl vysvětlit z jakého důvodu a k čemu je to nutné a dát nám předběžný časový harmonogram.

Lékař může nabídnout léčbu těmito typy rovnátek:

·          Fixní rovnátka

·          Neviditelná rovnátka

·          Neviditelná rovnátka – Lingual (vyrobená ze zlata)

·          Keramická rovnátka

·          Snímací rovnátka

4.       návštěva

Při této návštěvě dochází k samotné „instalaci“ rovnátek. V případě fixních jsou kontrolní návštěvy naordinovány cca po 2 měsících. V případě snímacích cca po 5 týdnech.

V době nošení rovnátek je zvláště důležité dbát na zubní hygienu. Jelikož fixní rovnátka jsou přidělány na zubu, hrozí zachytávání potravy a následně zvýšená kazivost zubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…