Foltýna? Po tom všem? „Fialovská junta,“ zní po oznámení

22.05.2024 19:55 | Monitoring

Vládním koordinátorem strategické komunikace se zřejmě stane Otakar Foltýn, jenž v současnosti působí ve Vojenské kanceláři prezidenta republiky. Mezi českými politiky to vyvolalo rozporuplné reakce. Někteří kladně hodnotí, že Foltýn bude bojovat proti dezinformacím. Jiní zvedají varovně prst před zvyšujícím se vlivem vojáků na politické dění a před nastupující cenzurou.

Foltýna? Po tom všem? „Fialovská junta,“ zní po oznámení
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Plukovník Otakar Foltýn jako náčelník vojenské policie

Zástupce náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Otakar Foltýn se jako mediální expert s oblibou věnuje tématu dezinformací. Od června by měl zastávat funkci vládního koordinátora strategické komunikace. Na starost by měl Foltýn mít vedle komunikace státu také obranu před dezinformacemi a cizím vlivem.

Na českém internetu se zanedlouho po této zprávě začaly objevovat protikladné reakce.

Například místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek míní, že Foltýn bude mužem na svém místě. „Země je placatá a po vakcíně umřete. Lži a dezinformace ve veřejném prostoru jsou obrovský problém. Je dobře, že proti nim zakročí takový profík jako Otakar Foltýn,“ vyjevil Bartošek na sociální síti X.

Igor Adamovič z TOP 09 to označil za dobrou zprávu roku: „Vládním koordinátorem pro strategickou komunikaci se stane plukovník Otakar Foltýn. Bude mu podléhat i obrana proti dezinformacím a cizím vlivům,“ zaradoval se.

„Silná volba. Teď ještě, jak silné dostane nástroje,“ napsal pln očekávání, jak plukovník Foltýn povede strategickou komunikaci vlády ČR, senátor David Smoljak z hnutí STAN.

Komu naopak nepřináší radost, že bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, jenž nyní působí ve vojenské kanceláři Pražského hradu, má vést strategickou komunikaci vlády?

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) varovně poukazuje na přílišný vliv vojáků na politiku: „Aha. Pretorianismus = neúměrný vliv vojáků na politické dění (Wikipedia). Tohle je další krůček tímto směrem. Pan plukovník přichází z kanceláře pana prezidenta, takto generála. Teď teprve dostane ‚strategická komunikace‘ a ‚boj s dezinfo‘ ten správný vojenský říz. Těšme se,“ napsal na platformě X Zahradil.

„Byl jsem osloven, zda souhlasím s nominací, a předpokládám že budu funkci vykonávat od 1. června,“ napsal Otakar Foltýn Českému rozhlasu. Jeho jmenování by vláda měla finálně potvrdit příští týden.

Foltýn má mít na Úřadu vlády svůj tým. Z dosavadního oddělení strategické komunikace na Úřadu vlády se stane větší odbor, kde bude pracovat kolem deseti lidí.

Ekonom Pavel Šik míní, že Foltýn není dobrou volbou pro vedení strategické komunikace vlády: „Když si myslíš, že strategická komunikace je působiště pro opravdu inteligentního mistra slova a boj proti dezinformacím zase pro trpělivého, empatického, vzdělaného člověka, co chytře uvede věci do správných souvislostí a vysvětluje, vybereš si i takové lidi.

Pokud si myslíš, že všichni mají držet hubu a poslouchat, vybereš si bývalého náčelníka Vojenské policie,“ děsí se Šik a přikládá fotografii, s níž připomněl dubnovou akci „Putin neprojde“ s Ludwigem, Drábovou a Foltýnem.

Komentátor Petr Holec v této souvislosti sdílel obavy, že potírání „dezinformací“ přinese spíše další porušování podstaty demokracie. „A je to tu! Nejdřív nezákonně vypnul média premiér Petr Fiala, pak na fachu nastoupil jeho cenzor Michal Klíma a teď nám přicházejí zavřít pusu plukovníci. Fialovská junta jen kvete,“ konstatoval Holec.

Jaký přístup zvolit, pokud jde o tzv. dezinformace a jejich potírání, řeší vláda Petra Fialy (ODS) dlouhodobě a neúspěšně. Za její nečinnost v této oblasti si vládní kabinet vysloužil před nedávnem kritiku od prezidenta Petra Pavla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cha, cha cha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJira009 , 22.05.2024 21:48:57
Na takový post by se hodil někdo nestranný a s nadhledem. Ten však zfanatizovaný a trochu jednoduchý Foltýn zjevně nemá.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…