České dráhy připravují novou emisi dluhopisů

22.05.2024 19:15 | Tisková zpráva

České dráhy udělily bankám Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia mandát k umístění emise seniorních nezajištěných dluhopisů se splatností 5 let v předpokládaném objemu více než 5 miliard korun.

České dráhy připravují novou emisi dluhopisů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Výtěžek z prodeje dluhopisů chceme použít zejména na investice do pořízení nových moderních vlaků a zlepšení servisu na jejich palubách pro naše cestující. Jen v letošním roce totiž investujeme takřka 20 miliard korun do nových moderních vlaků a v následujících 10 letech pak plánujeme ve vazbě na požadavky objednatelů pořídit nové vlaky za více než 160 miliard korun,” říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

„Věřím, že dluhopisy Českých drah budou pro investory atraktivní a zároveň konzervativní investiční příležitostí. Máme za sebou rok rekordních ekonomických výsledků a obhájili jsme rating Moody‘s v investičním pásmu na úrovni Baa2 se stabilním výhledem. Také se můžeme opřít o dlouhodobé smlouvy s objednateli železniční dopravy a rostoucí počty přepravených cestujících ve vazbě na modernizaci a rostoucí kvalitu služeb,” uvedl Lukáš Svoboda, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku a nákup.

Nová emise seniorních nezajištěných dluhopisů denominovaných v českých korunách počítá se splatností pět let a s předpokládaným objemem 5 001 000 000 korun s možností navýšení až do výše 8 001 000 000 korun. Jmenovitá hodnota jednoho Dluhopisu bude 3 000 000 korun.

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem před zdaněním 3,8 miliardy korun. Jedná se o historicky nejvyšší zisk před zdaněním Skupiny ČD, vykazovaný podle Mezinárodních standardů IFRS. Hospodaření se tak meziročně zlepšilo o 3,4 miliardy korun. Svůj podíl na tom měly všechny společnosti Skupiny ČD včetně segmentu osobní dopravy, která také dosáhla historicky rekordních výsledků.

Pro České dráhy bude letošní rok rekordním z pohledu obnovy vlakové flotily. V průběhu roku by na české koleje mělo vyjet až 140 nových elektrických, motorových a netrakčních jednotek a elektrických lokomotiv. Když budeme počítat každý vůz a článek jednotek samostatně, je to zhruba 440 jednotlivých vozidel. Mezi nimi jsou jak nejmodernější dálkové vlaky ComfortJet, tak i nové jednotky na regionální tratě RegioPanter a RegioFox.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

20:48 AOPK ČR: Akce v terénu, které pořádá Dům přírody Brd, si navštěvníci oblíbili

Dům přírody Brd v létě oslaví rok od svého otevření. Lidé si do nového návštěvnického střediska hned…