Putin adresoval Západu vážné varování. Použil přirovnání, které vzbudí ohlas

18.12.2014 11:02

Tradiční výroční projev ruského prezidenta Vladimira Putina přišel v atmosféře měnové krize, kdy se nestabilní rubl stále propadá. Prezident však krotí pesimismus a očekává oživení a návrat na pozitivní trajektorii vývoje v řádu měsíců.

Putin adresoval Západu vážné varování. Použil přirovnání, které vzbudí ohlas
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

Projev zahájil prezident Putin oslnivým výčtem úspěchů ruské ekonomiky v roce 2014. Růst HDP se podle něj a podle statistik za deset měsíců dá očekávat 0,6 až 0,7 procenta. Saldo obchodní bilance činí úctyhodných 148,4 miliardy dolarů a rozpočet má skončit s přebytkem téměř 2 procenta HDP. Stoupá též porodnost, která převýšila úmrtnost, a prezident Putin zmínil též valorizaci důchodů a posílení bojeschopnosti země. Na to vše se prý podařilo najít dost peněz.

Neopomněl ale ani zásadní problémy posledních hodin. „Situace byla vyprovokována vnějšími tlaky, ale ani my jsme neudělali, co jsme měli,“ myslí si ruský prezident. Hlavní chyby vidí v tom, že Rusové nedokázali celých 20 let nic udělat s malou diverzifikací ekonomiky. „Chtěli jsme investovat do prosperujících odvětví. Ale teď se situace změnila,“ řekl k tomu Putin.

Pak ujistil, že vláda se chce i nadále soustřeďovat na pomoc lidem a zajištění sociálních jistot. „Pokud se situace nezlepší, budeme muset někde škrtat,“ varoval však.

Pak však uvedl, že je podle něj zcela nepochybné, že díky situaci na světových trzích v budoucnosti nastane vzestup ruské ekonomiky. „V nejpesimističtějším případě to bude trvat dva roky, než se to stane,“ odhaduje. Život a realita podle něj přinutí Rusko udělat reformy a diverzifikovat ekonomické zdroje, což přispěje k oživení.

V prvním dotazu se jeden z novinářů podivil prezidentovu optimismu, že se podaří hluboký propad rublu překonat do dvou let. Putin však ještě přidal a sebevědomě prohlásil, že je to podle něj nejpesimističtější odhad a že je klidně možné, že ke zlepšení dojde již v příštím kvartálu.

V další odpovědi pak Putin rozvinul svá slova z konference Valdajského klubu, kde přirovnal Rusko k medvědovi, který chrání svou tajgu. Uvedl, že Západ by možná rád medvěda viděl jako „méďu“, který poslušně sedí a nic nedělá. Postupně by mu prý byly vytrhány zuby a drápy, byl by zavřen do klece a jeho tajga by začala být zabírána. „Už jsme slyšeli názory, že je nespravedlivé, že Sibiř je celá ruská,“ řekl Putin a přidal přirovnání k situaci Texasu v USA. S podobnými argumenty by se prý totiž podílu na tomto státu mohlo domáhat Mexiko.

Americká reportáž na Putinova slova:


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…