Rath zuří: Heger si z nás dělá legraci. Nedal krajům peníze na platy

21.02.2012 8:51

V letošním roce měli lékaři dostat citelně přidáno, prosadili si to vloni protestní akcí Děkujeme, odcházíme, rok po ukončení protestů se však ukazuje, že nedostávají zdaleka tolik, kolik jim bylo přislíbeno. Kde je chyba? Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že vina leží na krajích, které sabotují politiku ministerstva, sociální demokraté stojící v čele krajů označují za viníka ministra Leoše Hegera (TOP 09).

Rath zuří: Heger si z nás dělá legraci. Nedal krajům peníze na platy
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Před rokem se chýlila ke konci akce lékařů odstartovaná odbory „Děkujeme, odcházíme“. Čeští doktoři většinou z republiky neodešli a to i proto, že jim ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil formou memoranda zvýšení platů. To ale teď nepřichází v takové míře, v jaké to bylo přislíbeno. Sociálně demokratičtí hejtmani za to na ministrovi nenechávají nit suchou. Informuje o tom dnešní MF Dnes. V popředí mezi nimi stojí stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Když máme pravicovou vládu a levicové kraje

„Ministr všechny podvedl. Slíbil vyšší platy a poslal na ně méně peněz. Dělá si z lékařů, sester i nás jen legraci,“ rozhořčil se středočeský hejtman David Rath. Náměstek ministra Petr Nosek, který se na tom, kolik nemocnice dostávají od pojišťoven, výrazně podílel, však říká, že opak je pravdou.

„Krajské nemocnice dostanou letos v průměru o 4,6 procenta víc ve srovnání s rokem předchozím. Zato fakultní nemocnice budou mít v průměru jen o 2 procenta víc, a přesto platy zvedly,“ říká Nosek.

Člen NERVu ekonom Miroslav Zámečník k tomu říká, že se tu projevují rozpory mezi levicovou krajskou reprezentací a centrální pravicovou vládou. Hejtmanům z řad ČSSD se zkrátka nechce pomáhat svému politickému soupeři. A doplácí na to doktoři s výjimkou těch, kteří pracují ve fakultních nemocnicích, protože těm mohl Heger zvýšení platů přímo nařídit. Hejtmani ovšem opakují, že jde o ministrův podraz.

„Příslib zvýšení platů dal Leoš Heger formou memoranda. Žádný z krajů nepodepsal tento dokument a nezavázal se nikdy ministrův příslib plnit ze svého rozpočtu. Ministerstvo teď hraje hru na černého Petra, kterého se snaží dát do rukou krajů,“ míní jihomoravský hejtman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Úspory levicovým hejtmanům před volbami nevoní

Faktem zůstává, že fakultní nemocnice také byly donuceny šetřit, krajským nemocnicím to ale mohou nařídit jen hejtmani a těm se do toho před volbami nechce. Přece jen je populárnější zmodernizovat pavilón, než zvýšit plat lékařům. Takto přesměrovávanými investicemi je znám především sám Rath. Přesto se i ve Středočeském kraji najdou sociální demokraté, kteří tvrdí, že by doktoři měli dostat od kraje přidáno. Myslí si to např. vicehejtman Zdeněk Seidl.

„Smlouvy a dohody se mají plnit. I když jsme memorandum nepodepsali my jako kraj, na jeho základě lékaři z našich nemocnic stáhli výpovědi a zůstali. Proto by se ředitelé nemocnic měli snažit peníze najít,“ míní Seidl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…