Rathovi nechutnala snídaně, když zjistil plán Hegera

24.07.2010 12:44

Lékaři specialisté budou jen pro bohaté, rozčílil se nad záměrem nového ministra David Rath. Leoš Heger totiž navrhuje dvěstěkorunový poplatek za návštěvu specialisty.

Rathovi nechutnala snídaně, když zjistil plán Hegera

Nový ministr zdravotnictví Leoš Heger navrhuje, aby pacienti za návštěvu specializovaného lékaře bez doporučení praktického doktora zaplatili 200 korun. Heger to uvedl v rozhovoru pro sobotní Právo. Tato informace rozhořčila stínového ministra zdravotnictví sociální demokracie a středočeského hejtmana Davida Ratha tak, že mu ani nechutnala sobotní snídaně.

„Pro spoustu lidí v této zemi je 200 korun mnoho peněz. Pro některé důchodce to je jídlo na týden. Je vidět, že ti, co to navrhují žijí v úplně jiné ekonomické realitě než drtivá většina ostatních lidí," řekl ParlamentnímListům.cz Rath.

Při tom ministra Hegera si na rozdíl od jeho předchůdce Tomáše Julínka váží, uznává jej jako vynikajícího lékaře a schopného ředitele nemocnice. „Tohle ale opravdu dobrý nápad není, ani z ekonomického, ani z medicínského hlediska," tvrdí muž, který proslul svými drsnými výpady na politické protivníky v parlamentu.

Chudší se budou doprošovat

„Poplatek 200 korun udělá ze specialistů lékaře dostupné jen pro bohatší vrstvy a všichni ostatní budou muset stát fronty na praktika a tam se doprošovat odeslání ke specialistovi. Já si troufám tvrdit, že většina lidí ví, že když je bolí ucho, tak mají zamířit na foniatrii a  nepotřebují kvůli tomu absolvovat kolečko přes praktického lékaře," rozohnil se nad nápadem Hegera Rath.

Exministr zdravotnictví to považuje za rizikové pro pacienty. „Je to hodně nebezpečné a prodlouží to dobu stanovení diagnozy a nastavení léčby."

Stejně tak Rath nesouhlasí s tím, aby poplatek za pobyt v nemocnici byl minimálně sto korun denně. Mnoha lidem, kteří tráví delší dobu na nemocničním lůžku, doma platí vysoký nájem a dostávají nízkou nemocenskou nebo důchod, by to způsobilo obrovské finanční problémy.

Související:
Návštěva odborníka bez doporučení za 200 korun, plánuje Heger
Klasnová si líbánky neužije, Bárta se drtí dopravu, vtipkuje Rath

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tom

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…