Rázný Kuba: Pokud rebelové neposlechnou, neměli by být v klubu

05.11.2012 13:25

Kongres ODS vyzval takzvané rebelující poslance, aby respektovali většinové stanovisko poslaneckého klubu ODS a změny ve vládním daňovém balíčku podpořili. Pokud tak neučiní, měl by podle prvního místopředsedy strany Martina Kuby následovat jediný krok: jejich vyloučení z klubu. Své stanovisko Kuba zopakoval v rozhovoru pro Rádio Česko.

Rázný Kuba: Pokud rebelové neposlechnou, neměli by být v klubu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Už ve středu premiér Petr Nečas zjistí, nakolik se mu podařilo ustát pozici nejen v čele ODS, ale i vlády. Ve sněmovně se bude totiž pod týdenním odkladu hlasovat o vládním stabilizačním balíčku, který má mimo jiné zvýšit daně. S ním Nečasův kabinet spojil důvěru.

„Pokud nebudou (rebelové) respektovat doporučení kongresu a nebudou respektovat, že většinové hlasování je pro ně závazné, pak je jasné, že by ani neměli být součástí klubu. Je složité chovat se jako politický klub, který má respektovat a prezentovat nějaký názor a každý si v něm hlasuje jak chce. To potom nejsme politickou stranou. Pro nás je důležité umět se uvnitř dohodnout na kompromisu. Ten může být pro řadu lidí bolestivý, ale musíme vystupovat jednotně,“ uvedl Kuba v rozhovoru pro Rádio Česko.

Podle Kuby se ale ODS musí naučit žít s názorovými frakcemi. „V této chvíli je důležité, abychom jako ODS dokázali uvnitř našeho poslaneckého klubu najít kompromis, který by umožňoval pokračování této vlády. Jsem přesvědčen, že kongres dal najevo vůli v ní pokračovat. Pokud jde někomu o to, aby se ODS vrátila, kam patří a stala se silnou pravicovou stranou, která dokáže vyhrávat volby s úspěchem okolo 30 procent, tak musí využít toto vládní angažmá, za které je odpovědná svým voličům, od kterých mandát dostala,“ dodal Kuba, jenž se navíc svěřil s tím, že se mu nelíbí, když kongres nepotvrdil do výkonné rady ODS Petra Tluchoře a Marka Šnajdra. Oni dva totiž prošli nominačním procesem ve Středočeském kraji.

Nemá prý páky na rebely

Komentátor ČRo Petr Nováček ovšem k celé věci doplnil, že premiér Petr Nečas nemá na rebely páky. Nemůže je tak donutit k tomu, aby hlasovali s většinou.

„Poslanec nemá imperativní mandát, to znamená, že ani jeho strana mu nemůže poroučet. A když se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí rozhodne, že balíček nepodpoří, tak balíček neprojde. Mluvil jsem s jedním koaličním politikem, který mi přiznal, že v koalici je spíše pesimistická atmosféra, byť na veřejnosti se bude tvářit optimisticky,“ poznamenal v reportáži Nováček.

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …