Řeckým důchodcům pomůžeme a našim ne? Ať prodají ostrovy, hřímá Zeman

13.12.2011 13:49

JINÝMA OČIMA Evropská unie už přežila mnohé krize, přežije i tuhle a posílí. Země, které si žijí nad poměry, by z unie měly odejít. Nicméně třeba Řecko může pro narovnání vlastní ekonomiky prodat milionářům některé ostrovy. Tak se staví k současnému hospodářskému manévrování bývalý premiér a čestný předseda Strany práv občanů – Zemanovci SPOZ, která slaví dva roky existence, Miloš Zeman.

Řeckým důchodcům pomůžeme a našim ne? Ať prodají ostrovy, hřímá Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

„Česko má poskytovat velkorysou humanitární pomoc zemím, které byly postiženy nějakou živelnou pohromou. Pochybuji, zda poskytovat takovou pomoc zemím, jejichž vlády špatně hospodařily. Pokud však tyto vlády nepovažujeme za živelnou pohromu svého druhu. Je - li pravda, že měsíční průměrný starobní důchod v Řecku je 2000 eur, tedy 50 000 korun, pak těžko můžeme vysvětlovat asi dvěma milionům zdejších starobních důchodců, že máme poskytovat, ať přímo či nepřímo, pomoc zemi, která si žije nad poměry. Vždyť měsíční důchod v Česku je kolem 10 000 korun,“ vysvětluje své smýšlení o problémech v eurozóně Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz.

Téma: Záchrana eura

Špatní hospodáři by měli z unie odejít

O poskytnutí půjčky ve výši 89 miliard korun Mezinárodnímu měnovému fondu MMF, které by šly na pomoc ohroženým státům eurozóny, se stále vede bouřlivá debata. Pro půjčku už se vyslovila ČSSD a za TOP 09 její předseda Karel Schwarzenberg. Velmi kriticky se vyjadřují Věci veřejné a ODS. V případě, že by Česko na půjčku kývlo, finance by poskytla Česká národní banka ČNB ze svých devizových rezerv. Jediným důvodem, který by vedl k poskytnutí půjčky, by byla podle Zemana hrozba zastavení dotací z Evropské unie. Kdyby toto riziko neexistovalo, považoval by lídr SPOZ poskytnutí půjčky za riskantní, protože jistota její návratnosti je mizivá.

Anketa

Líbil by se vám M. Zeman jako prezident?

67%
29%
hlasovalo: 2832 lidí

„Unie už prošla celou řadou krizí a z každé vyšla svým způsobem posílená. Domnívám se, že je nutné v integraci pokračovat směrem k jednotné fiskální a daňové politice. Bez toho nemá jednotná evropská měna příliš velké pozitivní efekty. Země, které by hospodařily nad své poměry, a uvedl jsem příklad s řeckými starobními důchody, by měly z takto definované evropské unie odejít,“ sdělil expremiér Zeman s tím, že by ohrožené země jako Řecko, Itálie a Portugalsko měly pro ozdravení zvýšit daně nejbohatším příjmovým skupinám, ale i zavést patřičná úsporná opatření.

Švédsko je stále vzorem

Zeman kroutí hlavou i nad tím, že řecký premiér chtěl vyhlásit referendum, když byla jeho zemi odepsána polovina dluhu. „Kdyby mi někdo půjčil a odepsal polovinu dluhů, tak budu spokojeně mlčet a nevyhlašovat referendum,“ dodal Zeman s tím, že by Řecko mohlo prodat milionářům, kupců by se prý našlo dost, některé řecké ostrovy a bylo by po problému. Pád Evropské unie by sice Česko ekonomicky poškodil, ale na kolena by ho nedostal. „Mělo by obtíže, ale nevedly by ke státnímu bankrotu. Průměrná výše našeho zadlužení je kolem čtyřiceti procent. V některých jiných zemích dosahuje až sta procent. Pořád na tom nejsme tak zle,“ doplnil.


 

Česko zvažuje, zda pošle MMF část svých devizových rezerv, které by tam byly uloženy. Fond by pomáhal zadluženým zemím. Podle ČNB by se operací zvýšila pohledávka Česka u MMF, zadlužení země by se však nijak nezvýšilo. Účast Česka jako nečlenské země eurozóny je dobrovolná. Přemítání nad ekonomickými nesnázemi v Evropské unii Zeman zakončil slovy o ekonomice Švédska, kterou stále dává za vzor. „Švédsko v posledních deseti letech snížilo svůj státní dluh o polovinu a to se moc neví. Přitom jde o zemi s nejvyšším progresivním zdaněním v Evropě a možná právě proto. Může si to dovolit. Má na to,“ uvedl. Jeho strana SPOZ oslavila právě dnes dvouleté narozeniny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…