Reedová zírá, co se u Bárty děje. On o ní uvažuje jako o ministryni

11.04.2011 5:06

Markéta Reedová, která si po neúspěchu ve volbách na post pražské primátorky za Věci veřejné dala "politickou dovolenou", jen zírá, co se děje okolo Víta Bárty a její domovské strany, která s ní ale prý počítá jako s možnou ministerskou náhradnicí za odvolávané ministry VV.

Reedová zírá, co se u Bárty děje. On o ní uvažuje jako o ministryni

"Kdyby se informace kolem Bárty a ABL potvrdily, připadala bych si zneužitá," řekla hned na úvod serveru ParlamentníListy.cz Reedová.

Byla náměstkyní primátora Prahy Pavla Béma (ODS) za stranu SNK Evropští demokraté. Ale rozešla se s ním kvůli neshodám, například v projektu Open card. Při volbách v Praze byla tváří Véček na post pražské primátorky. Nyní se podle vlastních slov nestačí divit. Přesto kategorické soudy vynášet nechce.

Kočí byla Bártovi velmi blízko

"Já na to jen zírám. Informace především čerpám z médií. Ty informace jsou závažné a pro mě dost znepokojující. Ale jen tyto informace nechci brát jako jediné pro vynesení nějakého soudu. Čili se rozhodně budu snažit získat názory a pohledy obou táborů ve Věcech veřejných," vysvětluje Reedová.

Interpersonální vztahy ve straně a jejich vyostření jí přijde nepochopitelné. „Já jsem Kristýnu Kočí poznala jako velmi pracovitou holku a velmi blízkou spolupracovnici Víta Bárty," zdůraznila.


Překotně vyhazovat se nemělo

Rozhodně se jí nelíbí překotné vylučování vysokých členů Věcí veřejných. „To považuji za nestandardní, zejména v případě Kristýny Kočí. I když chápu, že ty věci byly dělány pod určitým tlakem," dodala ParlamentnímListům.cz politička na „dovolené".

Informace o Vítu Bártovi a ABL? „To je skutečně znepokojivé. Pokud se ty zprávy potvrdí, je to pro mě naprosto zdrcující. Zejména co se týká sledování politiků nebo nějakých propojení na Praze. Budu se snažit v příštím týdnu získat o tom více informací. Já teď v politice nejsem, nemám ty informace, tak nechci dělat zásadní závěry. Nicméně považuji za správné, že Vít Bárta rezignoval."

Markéta Reedová současně připustila, že i přes závažnost informací je velmi opatrná v soudech i proto, že se tyto informace objevily tak masivně během jediného týdne, což svědčí o cíleném útoku. „Je to opředeno hrozně divnými konsekvencemi, i to, že se najednou takhle hrozně vyhrotila situace s Bártovými blízkými spolupracovníky," shrnula svůj dojem Reedová.

Klause nemusím, ale teď s ním souhlasím

A dodala: „Nepřipadá mi to úplně normální, takže tam můžou být další hry a různé motivy lidí, kteří jsou přímými aktéry. Čili rozhodně to není jasné a v gardu, že by šlo vynést jasný soud."

Jak Reedová přiznala, prezidenta Václava Klause „nemusí", ale shoduje se s ním v názoru na překvapivé odvolávání dalších ministrů Věcí veřejných. „Já sice chápu pana Petr Nečase, že chce vystupovat razantně. Nakonec je to on, kdo si může určovat, kdo bude v jeho vládním týmu. Na druhou stranu souhlasím s panem prezidentem Klausem, že je-li odvolání ministrů Věcí veřejných krokem A, jsem velmi zvědavá, co bude krokem B."

„Jestli chce vládu dvou stran ODS a TOP 09, kterou postaví na důvěře přeběhlíků... Kdyby taková vláda měla dělat reformy, to si myslím je na pováženou. Velmi bych se obávala stavět stabilitu vlády Věcí veřejných na nějaké části klubu Věcí veřejných," uzavřela pro ParlamentníListy.cz.

Mohla být primátorkou, teď o ni VV uvažují jako o ministryni

Věci veřejné v neděli informovaly, že na nejbližší schůzce K9 navrhnou náhradníky za odvolávané ministry Radka Johna a Josefa Dobeše. Počítají s tím, že na prázdná místa po svých ministrech navrhnou opět lidi ze svých řad. A jednou z možných kandidátek na ministerský post by mohla být právě Reedová. Alespoň se o ní hovoří ve stranických kuloárech, což potvrdila ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová s tím, že mají Véčka v týmu více odborníků, kteří by za odvolané ministry mohli nastoupit.

Související: Z požadavků neslevíme. Máme řadu ministerských kandidátů, chlubí se Klasnová


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …