Rezignace Hanákové se dala čekat, ale přišla pozdě, tvrdí odborníci

12.06.2013 20:18

Dnešní rezignace ministryně kultury Aleny Hanákové (STAN) není podle oslovených odborníků z oblasti kultury nečekaná, přišla ale s velkým zpožděním. Pro funkci ministra kultury je podle nich zapotřebí osobnost se zkušeností v resortu i se státní správou, což Hanáková neměla. Tento nedostatek se projevoval například v komunikaci s odbornou i laickou veřejností a v nejasné koncepci. Někteří znalci by rádi v ministerské funkci viděli bývalého rektora AMU Iva Mathého, který je jedním ze čtveřice kandidátů.

Rezignace Hanákové se dala čekat, ale přišla pozdě, tvrdí odborníci
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Hanáková dnes médiím oznámila, že rezignuje ke konci června. Kritice čelila už delší dobu z opozičních i odborných kruhů a o jejím odchodu se dlouho spekulovalo, zejména po jejím náhlém odvolání ředitele Národního divadla Ondřeje Černého loni v září. Novinářům dnes řekla, že necítí podporu ze strany TOP 09 a STAN, za které byla do vlády nominována.

Kromě Mathého patří ke kandidátům i bývalý děkan HAMU Jiří Hlaváč, poslanec Stanislav Polčák a senátor Jiří Šesták. Zdroj z vládní koalice už dříve potvrdil, že favoritem je Hlaváč. "Odchod paní ministryně byl očekávaný," reagovala na dotaz ČTK ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková. Pochybení a nedorozumění byla celá řada, příkladem z poslední doby je podle Smolíkové kauza Národní galerie a uvedení této instituce do nejistoty. "Vznikaly určité kroky, které neměly jasný plán, co bude po nich," podotkla.

Ředitelka festivalu Tanec Praha Yvona Kreuzmannová je přesvědčena, že tento krok měl přijít už dřív. Není podle ní pravda, jak dnes prohlašuje ministerstvo, že živé umění se podporuje tak jako loni.

"Tam pořád chybí asi 40 milionů a řada subjektů, které jsou pro živé umění v České republice, je na pokraji likvidace. Myslím, že pokud se něco velmi razantního nestane i s přípravou rozpočtu na příští rok i s tím letošním, může to mít dalekosáhlé následky," zdůraznila Kreuzmannová. Současný grantový systém je prý naprosto nepřehledný a mělo by být jasné, kolik peněz se na živé umění vlastně vydává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …