Role národních parlamentů po schválení Lisabonu vzrostla, míní Sobotka z ODS

18.12.2011 9:57

Senátor Přemysl Sobotka (ODS), který se mimo jiné hodlá ucházet i o funkci hlavy státu, odpovídal jednomu ze čtenářů ParlamentníchListů.cz na otázku spojenou s fungováním EU a přenosu národních pravomocí na evropskou úroveň.

Role národních parlamentů po schválení Lisabonu vzrostla, míní Sobotka z ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Čtenář serveru ParlamentníListy.cz vystupující pod přezdívkou Bert Železný chtěl od senátora Přemysla Sobotky (ODS) slyšet, co soudí o vázaném mandátu. Muž, který mimo jiné vyhlásil kandidaturu na prezidentský úřad v roce 2013, se vyjádřil k vázanému mandátu, který je obsažen v zatím poslední smlouvě EU, ve smlouvě Lisabonské.

Část senátorů ODS se postavila proti

Ve spojitosti s Lisabonskou smlouvou již v roce 2009 tehdejší vláda schválila novelu, podle níž je každý převod z národních institucí na EU podmíněn většinovým schválením v obou komorách parlamentu. Sobotka má za to, že díky této novele význam národních parlamentů v EU posílil.

„Pokud máte na mysli rozhodnutí ÚS z roku 2009 k Lisabonské smlouvě, pak musím konstatovat, že role národních parlamentů po schválení Lisabonské smlouvy vzrostla a je jen na národních parlamentech samotných, jak svého nového vlivu dokáží využít,“ napsal Sobotka. Za zmínku ovšem stojí, že ještě v roce 2009 se proti této novele postavila část senátorů ODS v čele s Jiřím Oberfalzerem. Tito požadovali, aby bylo přenesení pravomocí z české na evropskou úroveň schvalováno většinou ústavní. Se svým požadavkem, ale neuspěli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…