Sobotka: Politika v Česku ztrácí respekt. Chceme křišťálové finance

06.10.2011 19:19

V pražském hotelu Jalta se konala ve čtvrtek konference, při které diskutovali zástupci jednotlivých politických stran o současném stavu jejich financování i financování politických kampaní. Návrhy na financování politických stran přednesla celá ředa hostů, mezi nimiž nechyběli známí politologové, čelní představitelé parlamentních i mimoparlamentních stran, ale také například velvyslanec Spojených států amerických Norman L. Eisen.

Sobotka: Politika v Česku ztrácí respekt. Chceme křišťálové finance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Financování politických stran zásadním způsobem ovlivňuje kvalitu demokratického systému," řekl v úvodní řeči politolog Jiří Pehe. Podle něj špatný systém financování politiky znamneá přímou pobídku ke korupci a závislosti politiky na neprůhledných zájmových skupinách.

Když v druhé části panelové diskuse dostali slovo i zástupci politických stran, zazníval občas sálem slabý potlesk. Ať už to bylo při představení plánů na financování předvolebních kampaní ministrem spravedlnosti a místopředsedou ODS Jiřím Pospíšilem, či třeba předsedou Strany zelených Ondřejem Liškou. 

Financování - důležité téma. Shodnou se všichni...

"Pro ODS je tato otázka mimořádně důležitým tématem. Zpracovali jsme sedm základních bodů, v kterých nabízíme řešení dle našich představ. Vycházejí z návrhů a doporučení pro ČR od mezinárodní organizace GRECO. Jsme připraveni vést i s ostantními stranami seriózní diskusi, ovšem již nyní mohu prohlásit, že jakékoli návrhy na restrikci či omezování v této oblasti, nepodpoříme," prohlásil Pospíšil.

Čtěte také:
 Sobotka chce vzkřísit limity peněz na předvolební kampaně

Svým prohlášením narážel nepřímo na svého předřečníka, předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku. Právě on totiž hovořil během diskuse na toto téma poměrně radikálně - nicméně zcela v duchu již na jaře veřejně představených tezích.

"Politika v Česku ztrácí úctu a respekt. Je nejvyšší čas začít neco měnit. Předvolební kampaně nemohou být soubojem volebních marketingových plánů, musí být transparentní, musí být omezeny jasnými limity. Finance, které budou kampaně provázet, musí být také vedeny veřejně, prostřednictvím speciálních účtů. A ty navrhujeme, aby byly 60 dnů po skončení kampaně zveřejněny. Každý by měl vědět, kolik peněz která strana na kampaň měla, od koho je získala, co se za ně pořídilo. Veškeré finanční transakce by měly probíhat jen prostřednictvím účtů. Tím by neměly šanci se prosadit jakékoli "špinavé" kampaně," řekl pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Sobotka. 

Návrh, který obsahuje řadu bodů, přitom představilo politické grémium ČSSD již v dubnu s tím, že jde o radikální omezení nákladů na volební kampaně a zvýšení transparentnosti hospodaření politických stran.

Terčem kritiky se již tehdy stal jeden z bodů, který navrhoval zákáz nákupů a využívání billboardových ploch stranami nebo omezení počtu billboardů (včetně bigboardů) na max. 200-300 kusů pro jednu politickou stranu v daném měsíci. Přičemž každý nosič by měl být samostatně číslován. V praxi by to znamenalo například - ODS 1 až 300, ČSSD 1 až 300 atd. Seznam míst s nakoupenými billboardy a jejich čísly by strany byly povinny publikovat, aby vše bylo pod veřejnou kontrolou.

Čtěte také:

Jiří Pospíšil proto zopakoval, že Občanská demokratická strana navrhuje také změny. A ty se týkají mimo jiné zákázu používání anonymních politických kampaní v předvolebním boji. Mezi sedmi body, které ve čtvrtek představil (zpracovány jsou však již od léta letošního roku), je i návrh na zřízení společného fondu politických stran. Volební soupeři by pak z něj grantem platili nevládní organizaci, která by politické kampaně kontrolovala a také sledovala, zda stranami zveřejňované údaje o podobě a nákladech kampaní odpovídají skutečnosti.

Je dobré, že jsme inspirovaly kolegy ve sněmovně našimi návrhy, říká Liška

Po přednesení návrhů na zlepšení situace i od dalších politckých představitelů - například Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), Milana Bičíka (KSČM) nebo Karolíny Peake (VV), vystoupil ještě Ondřej Liška.

Připomněl, že když Strana zelených zpracovala vloni paragrafový návrh zákona, o kterém se ve čtvrtek v Jaltě diskutovalo, příliš pozitivní odezvy se od poslanců ve sněmovně nedočkal.

"O to větší překvapení je pak pro mě to, že dnes, když zde poslouchám návrhy a vize financování politických stran od kolegů, kteří nyní na rozdíl od nás sedí v Poslanecké sněmovně, zjišťuji, že řadu věcí, jež jsme navrhovali, vzali a představují jako své," rýpl si Liška na adresu nejmenovaných politiků. Jak dodal, ani jedna z představených vizí, však podle něj není dostatečná, poněvadž "dábel" se skrývá v detailech. A na ty, dle vyjádření předsedy Strany zelených, pamatováno nebylo. 

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…