Sobotka proti Nečasovi: Stát nemá peníze, a tak odírá kraje. Nesmysl

13.10.2011 10:29 | Zprávy

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se při návštěvě Českých Budějovic důrazně pustil do vlády. Kritizoval ji za to, že nedostatek peněz ve státní kase řeší tak, že "odírá" kraje o peníze. Za pravdu mu dal jak jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který jej přivítal na jihu Čech, tak další Jihočech, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Sobotka proti Nečasovi:  Stát nemá peníze, a tak odírá kraje. Nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Vláda přestala komunikovat s kýmkoliv a nedostatek peněz řeší i tím, že je bere krajům. Zároveň ale na kraje přenáší stále větší povinnosti, což je samozřejmě paradoxní situace," uvedl v Českých Budějovicích Bohuslav Sobotka.

Představitelé sociální demokracie přijeli na jih Čech, aby se podělili s veřejností o svůj nový program.

Čtěte také:
 Sobotka chce vzkřísit limity peněz na předvolební kampaně

Vláda se uzavřela. A nekomunikuje

"Prosazujeme čtyři okruhy reforem, které se týkají daní, důchodů, zdravotnictví a boje proti korupci. Vláda se uzavřela před svým okolím, nekomunikuje ani s veřejností, ani s odbory a opozicí. My se snažíme svůj program představit lidem a z jejich případných připomínek budeme vycházet na programové konferenci 10. listopadu," podotkl předseda socialistů Sobotka.

Nečas prý bere krajům

Hlavní chybu vidí v tom, že vláda shání peníze tím způsobem, že je bere krajům. Ty pak musí šetřit i na investicích, které měly naplánovány dlouho dopředu.

Více o Jihočeském kraji ZDE

"Stát přitom přenáší na kraje čím dál tím více práce a tím samozřejmě taky nákladů. Zároveň však při novém přerozdělování daní krajům sníží příjmy. Tím více je třeba ocenit vyvážené hospodaření Jihočeského kraje a hlavně hospodaření ve zdravotnictví," doplnil Sobotka.

Hejtman Jiří Zimola vidí právě chování vlády (státu) jako velmi neuspokojivé. "Řešíme stále více problémů a to nejen ve zdravotnictví. Stát nám bere peníze nejen tam, ale i k dopravní obslužnosti, na stavbu silnic a prostředky na provoz Integrovaného záchranného systému. Škrty hasičům a policii mohou jejich práci vážně ohrozit a tím ohrozit kraje a samozřejmě občany," varoval hejtman Zimola, který je i stínovým ministrem životního prostředí ve stínové vládě ČSSD.

Štěch: Vláda postupuje nesmyslně

Do vlády Petra Nečase (ODS) si pořádně rýpl i jeden z nejvyšších představitelů státu, předseda Senátu ČR a Jihočech Milan Štěch.

"S tím, co tu řekli kolegové, naprosto souhlasím a jako stejně nesmyslný postup vidím i to, jak prezentuje vládní koalice změny DPH. Zatímco se mluví o tom, že by desetiprocentní daň mohla zůstat u tisku a novin a u potřeb pro handicapované lidi, o zachování snížené daně z přidané hodnoty u potravin a léků nechce vládní koalice ani slyšet. Takový názor my rozhodně nemůžeme podpořit," dodal Štěch.

Více čtěte:

Štěch: Mnohem nebezpečnější než abelizace je Kalouskovizace

ČSSD a kůrovec: Sobotka jede za aktivisty, Zimola se zlobí

Foto: Hans Štembera

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…