Šok ve Varech. Renomovaný právník z USA po nich chce 10 miliard

18.10.2011 20:16

Stěží uvěřitelná zpráva se během úterý roznesla po Karlových Varech. Zkušený americký právník chce po městu vyplatit částku více než pět se milionů dolarů za dluhopisy, které město vydalo v roce 1924.

Šok ve Varech. Renomovaný právník z USA po nich chce 10 miliard
Foto: Archiv
Popisek: Dříve živá karlovarská Třída TGM dnes zeje prázdnotou

Počáteční úsměšky zdejších politiků nad neuvěřitelným požadavkem se však změnily v černou můru, americký právník Ed Fagan totiž umí vyhrávat.

Situací se okamžitě musí zabývat primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA). Již oficiálně obdržel dopis právníka Edwarda D. Fagana se žádostí o setkání. Píše se v něm, že zastupuje držitele dluhopisů, vydaných v roce 1924 městem Karlovy Vary v nominálních hodnotách 500 a 1000 zlatých dolarů. Splatné byly po třiceti letech, v termínu se tak ale nestalo. Podle něj proto jejich splatnost stále trvá a jejich hodnota včetně veškerého příslušenství za 87 let trvání dosáhla celkem 506 milionů dolarů, téměř tisíckrát více, než činila jejich původní nominální cena.  V přepočtu se jedná asi o deset miliard.

Legrace to není

To, že nejde o žádnou legraci, potvrdil ParlamentnímListům.cz také tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „Ano, celý případ intenzívně řešíme, studujeme podklady. Mimo jiné s ohledem na fakt, že v té době platil rakousko- uherský občanský zákoník. Věříme, že neexistují právní důvody pro vymáhání dluhopisů po ČR a doufáme proto, že vše dobře dopadne.

Jak nám sdělila Mgr. Lenka Zajícová z renomované plzeňské advokátní kanceláře Jany Krupičkové, v roce 1924 skutečně ještě platil tzv. Všeobecný zákoník občanský, vyhlášený v roce 1811 pro celé území habsburské monarchie, u nás byl platný dokonce až do roku 1951: " V tomto okamžiku ještě nemám dostatek informací, rozhodně je zvláštní, že nároky uplatňují po tak dlouhé době, určitě i v tomto případě platí promlčecí lhůty," řekla ParlamentnímListům.cz Zajícová.

Podnikatelka z lázní je na dně. O peníze ji připravili Rusové a Albánci

Stejně zaskočen jako ostatní byl i ředitel Státního archivu v Karlových Varech Milan Augustin: "Já jsem nikdy na žádné dluhopisy v našem archivu nenarazil, ale vzpomínám si, že právě v roce 1924 se hovořilo o nějaké dolarové půjčce. Přesné údaje Vám mohu zjistit až po prostudovánízápisů z jednání městské rady. Tam o tom musí být zmínka."

Připomeňme, že americký právník Ed Fagan umí vyhrát náročné spory. Podobný rozruch, jako nyní s požadavky na vyplacení karlovarských dluhopisů, vyvolal žalobou na švýcarské banky. Obětem holocaustu, které zastupoval, vybojoval miliardové odškodné. Známý je také jako zapřisáhlý odpůrce Temelína.

Více o Karlovarském kraji

Více čtěte:

Foto: Hana Čechová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…