Studenti medicíny podporují lékaře. A učí se jazyky

13.01.2011 17:38

Čeští a moravští medici plně podporují své budoucí kolegy, zapojené do akce "Děkujeme, odcházíme." Situaci, která vypovídá i o jejich budoucnosti, vnímají poměrně skepticky. Poukazují na to, že studium a následná praxe lékaře sebere uchazeči o tuto profesi většinu jeho času. Talentovaní lidé by to podle nich nemuseli unést a mohli by se zaměřit na podobně prestižní obory, právo či ekonomiku. A lékařské fakulty by pak logicky musely nabírat i méně kvalitní uchazeče o studium.

Studenti medicíny podporují lékaře. A učí se jazyky

S blížícím se datem 1. března se stává možnost nedostatku lékařského personálu v českých nemocnicích stále reálnější. Zatímco hejtmani v krajích jednají o opatřeních na zajištění základní péče, zástupci protestujících očekávají vstřícné kroky ministerstva. Ty ale nepřicházejí. Situace zanechává rozporuplné dojmy i v přednáškových sálech lékařských fakult. ParlamentníListy.cz se vydaly za jejich posluchači, aby zjistily, jak se staví k nátlakové akci kolegů v nemocnicích a jak vidí svou profesní budoucnost.

Už studium je hrozná dřina

Oslovení posluchači upozorňují nejen na obrovskou zodpovědnost a velké pracovní nasazení lékaře v nemocnici, ale především na celkovou náročnost profese. Medicína je mezi vysokoškolskými obory jedním z nejtěžších. "Málokdo si dovede představit, kolik má odpracováno absolvent oboru Všeobecné lékařství. Je to obrovská dřina a odpovědnost už na škole. Představa, že beru stejně jako středoškolák v nějaké technické profesi, a přitom své práci věnuji dvojnásobek jeho času, je pro mě demotivující. Protest lékařů proto naprosto chápu a plně jej podporuji," říká studentka druhého ročníku 1.LF UK v Praze.

To, že má ještě čtyři roky do ukončení školy, považuje za obrovské štěstí. Znepokojuje ji ale skepse studentů 5. a 6. ročníku. "Věnují obrovský čas jazykové přípravě a počítají rovnou s odchodem ven," dodává.

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Podle oslovených brněnských studentů je akce lékařů celkem pochopitelná, ovšem nešťastně načasovaná na dobu, kdy není jak říkají, „ ČR zrovna ejchuchů," „Faktem ale také je, že snahy mohou vyvolávat i řadu negativních reakcí už i na studenty lékařského oboru. Pevně však věřím, že se vody vášní uklidní. Vždyť i doktor potřebuje někdy doktora," zafilosofoval si Josef, posluchač druhého ročníku z Hodonínska, který dokonce věří tomu, že časem bude přibývat lékařů - a to nejen majitelů drahých klinik plastické chirurgie, jak je tomu již dosud, kteří přijedou léčit v budoucnu pacienty na blízkou Moravu z domovského Rakouska.

Přijdou prý méně kvalitní uchazeči

"Chyba se nepřipouští. Když budou mít lékaři nízké platy, budou studenti ze středních škol a gymnázií chodit na atraktivnější obory, jako jsou práva či ekonomika. Lékařské fakulty potom budou brát i méně kvalitní lidi, aby zaplnily počet míst," řekla ParlamentnímListům.cz studentka Ivana z Olomoucké lékařské fakulty. Její kolega Ondřej s postojem lékařů souhlasí také, má však určité drobné výhrady k jednání LOK, který protestující lékaře zastupuje.

„Výzvu lékařů „Děkujeme, odcházíme" samozřejmě se spolužáky na fakultě pečlivě sledujeme a o současné situaci bouřlivě diskutujeme. Část studentů dává za pravdu lékařům, kteří podali výpovědi i za cenu toho, že jejich oddělení budou pracovat v omezeném provozu a některé přestanou fungovat úplně. Vidíme to tak, že naši starší kolegové vedou boj i za nás budoucí lékaře. Cílem není poškozovat pacienty, cílem jsou systémové změny. Nejde jen o úpravu platových tarifů, ale hlavně o úpravu pracovní doby a smysluplné zlepšení postgraduálního vzdělávání lékařů," uvádí medik z Plzně, který se obává toho, že bude mít po nástupu do práce nižší plat, než jeho bývalí spolužáci z gymnázia, kteří šli na jiné vysoké školy.

Raději do banky

Průměrný plat nastupujícího lékaře se v rámci normální pracovní doby, tedy bez přesčasů, pohybuje okolo 15 tisíc korun čistého. Pro srovnání- se stejnou částkou začínal u svého prvního zaměstnavatele autor tohoto článku, který má na rozdíl od absolventa medicíny pouze středoškolské vzdělání. I při započtení platů na špičkových soukromých klinikách či v privátní praxi činí podle serveru Platy.cz průměrná mzda českého lékaře 33 590 Kč hrubého. V profesi finančního poradce, na kterého uchazeči stačí středoškolské vzdělání, činí průměr 26 020 korun. I tato suma ale převyšuje plat nemocničního lékaře před atestací a po šestileté praxi, podle tabulek z roku 2010 dostane 20 990 korun. Po složení atestace se jeho odměna zvýší na 22 770 korun hrubého.

Čtěte také:
Svaz pacientů je na straně lékařů. Sestry jsou přepracované a agresivní
Jakl: Lékařské odbory ohrožují budoucnost samotných lékařů
Engel: Ohrazujeme se proti tvrzení, že jsme agresivní a že vydíráme
Nemocnice se jistí, inzerují a hledají nové lékaře
Heger vzkázal lékařům: Zůstaňte, za rok bude lépe

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: P. Mašek, M. Šimák, F. Omasta, J. Dvořák

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…