Svoboda k rozpočtu Prahy: Vyrovnanost, stabilita, nízká zadluženost…

08.09.2011 12:36

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda se v komentáři Lidových novin (LN) věnuje rozpočtu hlavního města. Praha má totiž příští rok přijít o 950 miliónů korun na stavbu a opravu silnic likvidovaných tranzitní dopravou a o více než 50 miliónů korun na příměstskou železnici. Podle Svobody tak nyní bude klíčové hledat úspory.

Svoboda k rozpočtu Prahy: Vyrovnanost, stabilita, nízká zadluženost…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Evropská ekonomika není v nejlepší kondici. V ohledu na vracísí se ekonomickou krizi jsou podle primátora Prahy Bohuslava Svobody nepochopitelná takzvaná „domácí témata" typu Bátora, či Prague Pride. Otázkou ale podle něj je, zdali česká politická reprezentace vůbec chápe, že žádný zázračný stimulant jako v roce 2009 není k dispozici.

Jak ale v komentáři LN pražský primátor naznačuje, on sám našel již úspory ve výši 735 miliónů, aniž by ale magistrát omezil klíčové služby, které město poskytuje občanům. - ať už se jedná o dopravu či bezpečnost.

Jenže k tomu je nutné přičíst podle něj nešťastný návrh na změnu určení daní. „Je snad k výše uvedenému logické ztrestat čtyři největší města republiky, póly rozvoje a motory růstu a rozprášit jejich pět miliard korun mezi ostatních šest tisíc obcí? V době, kdy jenom Praha v letech 2009 až 2012 přichází na daních kvůli recesi o 20 miliard korun?" táže se v této souvislosti Svoboda.

Nastupuje přehodnocování smluv

Podle něj ale Praha hledá další úspory - přehodnocuje smlouvy a zahájila proces transparentnějšího nakládání s veřejnými prostředky. Mezi ně patří elektronické aukce, příprava tzv. rozklikávacího rozpočtu či zveřejňování faktur.

„Určitě budeme pokračovat ve strategických investicích: běží stavba metra do Motola i tunelu Blanka, počítáme s ˇnovou´ čistírnou. Rádi bychom našli prostředky i na investice ostatní, avšak nikoliv za cenu vysokého zadlužení budoucích generací," připomenul Svoboda.

Související:

Investiční program města bude podle něj zkrátka vypadat tak, jaké budou možnosti s přihlédnutím ke stabilnímu ratingovému výhledu metropole. „Pokud budeme krátit investice, jako že budeme, tak podle jejich jasného přínosu pro Pražany," zdůraznil k tomu primátor.

„Vyrovnanost rozpočtu, kompaktní stabilita, nízká zadluženost. To vše jsou konzervativní východiska hospodárnosti, které hodlám obhajovat při sestavování městského rozpočtu pro rok 2012," dodal Svoboda v komentáři LN.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…