To zas bude řevu: Miloš Zeman jede znovu na akci Putinova známého Jakunina. Spolu s ním Fico a Orbán

09.08.2016 14:54

VÍME PRVNÍ Prezident Miloš Zeman letos navštíví konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos. Na akci, kterou pravidelně pořádá ruský podnikatel Vladimir Jakunin, byl Zeman mnohokrát. V roli prezidenta zatím jednou, nyní v roli hlavního řečníka vystoupí opět. ParlamentnímListům.cz to potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

To zas bude řevu: Miloš Zeman jede znovu na akci Putinova známého Jakunina. Spolu s ním Fico a Orbán
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Prezident Zeman při projevu na konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos

Mezinárodní konference Dialog civilizací, kterou na řeckém ostrově Rhodos pořádá podnikatel a exšéf ruských státních drah Vladimir Jakunin, se Miloš Zeman účastnil mnohokrát – i coby důchodce z Vysočiny. V roli prezidenta byl Zeman na akci pouze jednou, a sice na podzim 2014.

Svoji účast původně český prezident neplánoval ani letos, původní rozhodnutí ale změnila ohlášená účast premiérů některých zemí V4, s nimiž by prezident Zeman rád prodebatoval důležité aspekty migrační krize a dle hradního mluvčího Ovčáčka i tlak Bruselu na přijímání migrantů z muslimských zemí.

„Jde o velmi čerstvou záležitost. Pan prezident plánuje účast na této konferenci. Rozhodující byly nové informace o možné účasti slovenského a maďarského premiéra,“ potvrdil mluvčí Jiří Ovčáček Zemanovu účast na základě dotazu redakce ParlamentníchListů.cz.

Ještě před touto konferencí, jak Ovčáček dále uvádí, pan prezident zavítá na Valné shromáždění OSN v New Yorku, kde přednese zásadní projev na téma boj s mezinárodním terorismem.

„Konferenci Dialog civilizací chce pan prezident využít k zásadním rozhovorům s partnery z Visegrádské čtyřky. Jde o velmi důležitou aktivitu v situaci, kdy Visegrádská čtyřka čelí obnovenému tlaku Bruselu na přijímání muslimských migrantů,“ pokračuje hradní mluvčí.

ParlamentníListy.cz se na hradního mluvčího na možnou účast prezidenta Zemana dotazovaly několikrát a původně se cesta české hlavy státu na Rhodos skutečně neplánovala. Jak Ovčáček uvedl, rozhodující nakonec bylo, že se akce zúčastní také Robert Fico a Viktor Orbán. Miloš Zeman tak bude mít jedinečnou příležitost k debatám hlavně s Orbánem, s nímž se na rozdíl od Fica tak blízce nezná.

Dosud naposled, jak jsme uvedli, byl Miloš Zeman na Jakuninově konferenci před dvěma lety. Tehdy za to sklidil kritiku některých politiků a novinářů, kteří mu vyčítali blízký vztah s pořadatelem akce a ruským oligarchou Vladimirem Jakuninem.

Zeman před dvěma lety na konferenci varoval, že čelíme anticivilizaci, se kterou žádný dialog vést nelze, a tou je Islámský stát.

„Zapomínáme na to, že existuje skutečný nepřítel, že kolem nás nejsou samí přátelé a neexistuje pouze dialog civilizací, a víc než to, že neexistuje pouhá civilizace. Jako ve fyzice, kde nejsou jenom elementární částice, ale i antičástice, stejně tak existuje civilizace a anticivilizace. Jsme připraveni smířit se s touto anticivilizací, stejně jak tomu bylo ve třicátých letech minulého století?“ pronášel před dvěma roky prezident.

„Bohužel život a naše planeta není ráj, ve kterém se všichni procházíme a mluvíme s přáteli o tom, že potřebujeme dialog. Jestliže pro někoho představuje dialog kalašnikov a tank, tak se o dialog jedná, je však pouze jednostranný. Na závěr bych chtěl citovat významného německého spisovatele Johanna Wolfganga Goetheho, který říkával: Člověk získá svobodný život jen tehdy, když bude každý den za svobodu bojovat,“ uzavřel tehdy Miloš Zeman svůj proslov v ruštině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …