Ústecký mítink Paroubka: V mé vládě nebude KSČM, ani ježibaby

24.04.2010 13:35

REPORTÁŽ Do Ústí nad Labem dorazil v pátek předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek, aby tu uspořádal další předvolební mítink. Jako hosta sebou přivezl Sergeje Staniševa, předsedu Bulharské socialistické strany, který byl v letech 2005 – 2009 premiérem jedné z nejchudších zemí Evropské unie.

Ústecký mítink Paroubka: V mé vládě nebude KSČM, ani ježibaby

Sociální demokraté uspořádali v Ústí nad Labem další předvolební mítink. Na konci března totiž přijel do metropole Ústeckého kraje lídr sociální demokracie Jiří Paroubek se zlatým hokejistou z Nagana Jiřím Šlégrem, aby přesvědčili voliče, že mají v nadcházejících květnových volbách do Poslanecké sněmovny hlasovat právě pro ČSSD.

Jak se květnové volby blíží, roste i počet mítinků, které se konají na ústeckém Mírovém náměstí. Ani ne po měsíci s sebou Paroubek přivezl i zahraničního hosta - Sergeje Staniševa, předsedu Bulharské socialistické strany, který ho podpořil jménem všech socialistických stran Evropské unie.

Již několik dní před mítinkem ČSSD v Ústí nad Labem visely po městě plakáty, které lákaly místní občany na páteční setkání s ČSSD a řadou známých osobností: bavičem Jiřím Krampolem, zpěvákem Petrem Mukem a především s hudební skupinou Elán.

Okolo jedné hodiny odpoledne vyrostlo na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem stanové městečko v oranžových barvách sociální demokracie. Důvod byl jednoduchý, už za dvě hodiny přijede na náměstí předseda strany Jiří Paroubek s manželkou, aby znovu zabojoval o hlasy Ústečanů před blížícími se květnovými volbami do sněmovny.

Akce jako přes ostravský kopírák

O půl druhé přichází na náměstí první zvědavci. Socialisté jim nabízejí pivo za dvě koruny, klobásu za devět, balónky pro děti a obligátní růže pro dámy, tentokrát sytě rudé. Nesmí chybět ani stan, ve kterém návštěvníci mohou podepsat petici proti poplatkům u lékaře.

Každou hodinu přibývá 100 nových podpisů. Na náměstí stojí také pojízdná obrazovka, ze které ke kolemjdoucím promlouvá Jiří Paroubek se svou ženou Petrou. Ta o manželovi opakuje stále dokola, že je to jeden z mála politiků, kteří myslí na lidi.

Oponenti fantazírují

Ve svém zhruba desetiminutovém projevu Jiří Paroubek opakovaně prohlásil, že místní lidé potřebují práci a ČSSD jim ji dá. „Přes 60 tisíc lidí je v kraji nezaměstnaných. Naši oponenti zprava fantazírují o tom, jak je tady v kraji třeba vzdělání, ale já nevím, jestli si všech těch 60 tisíc lidí udělá za 14 dní vysokou školu. To zvládne možná paní Řápková," řekl Paroubek.

„Jiří Paroubek myslí na nás, na obyčejné lidi, a máme ho rádi. Je to vysokoškolsky vzdělaný člověk, mohl by určitě dělat lepší práci a přece se pere za nás. Nelíbí se nám, jak si toho někteří lidé neváží," prohlašují dvě dámy s volebními programy ČSSD v rukou. Ze stovky oslovených nám podobně odpovědělo 70 Ústečanů.

Jedna z dam dodává, že ve volbách v roce 2002 volila Unii svobody a v roce 2006 Stranu zelených, ovšem politika malých stran ji zklamala, proto bude teď volit ČSSD. Na otázku, zda by chtěla, aby se pan Paroubek stal prezidentem, ovšem odpovídá, že ne. „Máme ho sice rádi, ale jsme soudní, na Hrad patří větší formát, jako byl třeba Havel."

Poplatky stále táhnou

S postupujícím časem je náměstí stále plnější, na mítink ODS, který v Ústí proběhl v úterý, přišla v porovnání s tímto asi třetina lidí. Část těch, kteří se přišli podívat, ještě nejsou rozhodnuti, koho budou volit, ale uvažují i nad ČSSD.

Proč? Protože socialisté slibují zrušení poplatků. Šest z devíti typů letáků, které sociální demokraté rozdávají, brojí proti placení u lékaře. „Manželovi je 69 let, celý život nebyl nemocný, až teď na stará kolena a my měsíčně doplácíme 3000 korun na léky, to je neslýchané," prohlašuje rezolutně postarší paní.

Ve svém projevu na mítinku Paroubek uvedl, že dá práci desítkám tisíc lidí a to především za pomoci peněz z Evropské unie. Připomněl přitom, že pravicové Topolánkově vládě se čerpání evropských peněz nedařilo.

„Napumpujeme do ekonomiky více peněz, z evropských fondů, od domácích i zahraničních investorů a z dalších zdrojů. To jsou stamiliardy korun, které se jen liknavostí Topolánkovy vlády nedostaly do země," uvedl Paroubek.

Dálnice bude, i navzdory Bursíkovi

Dalším problémem kraje je podle předsedy ČSSD doprava. Kandidát na budoucího premiéra slíbil, že dobuduje posledních 16 kilometrů dálnice D8 vedoucí kolem Ústí z Prahy do Německa. „Na každém dílčím úseku této dálnice vázne žaloba některé z ekologických iniciativ. Takhle pomáhá pan Bursík tomuhle kraji. Tím, že není dobudována dálnice, musí doprava jít po obydlených územích, to jen abyste věděli, kdo zhoršuje životní prostředí v tomto kraji," řekl Paroubek.

Lídr ČSSD také voličům slíbil, že pokud se stane premiérem, nebude vládnout s komunisty. „Lidsky chápu strach některých lidí z komunistů, ale jsou to jen patologické obavy. Bát se komunistů, to je asi jako bát se ježibaby. Moudrý člověk si nemůže myslet, když jsme součástí NATO a Evropské unie, že by tu komunisté mohli změnit režim. Já vám chci slíbit, že pokud vznikne vláda ČSSD, tak v ní nebudou ani komunisté, ani ježibaby," uzavřel svůj projev Paroubek.

Více:

Foto: Autor


















Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…