V devadesátých letech zbavili poslanci imunity tři republikány. Mezi nimi i Sládka

04.12.2012 17:58

Od roku 1993 dodnes bylo na žádost policie zbaveno imunity již 19 poslanců, přičemž zákonodárci Josef Krejsa (SPR-RSČ) a David Rath (zvolen za ČSSD) byli vydáni k trestnímu stíhání dokonce ve dvou případech. Současná sněmovna, tedy za volební období od roku 2010, vydala ke stíhání zatím nejvíce svých členů a to šest.

V devadesátých letech zbavili poslanci imunity tři republikány. Mezi nimi i Sládka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

ČTK vydala přehled poslanců, které Poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání v minulých volebních období. Od roku 1993 do roku 2010 jich vydala celkem 13.

Ve volebním období 1992 až 1996 byl vydaný k trestnímu stíhání jeden poslanec. 25. července 1995 sněmovna zbavila imunity poslance Jana Vika (SPR-RSČ). Vik byl obviněn z trestného činu šíření poplašné zprávy v souvislosti s šířením provokačních letáků nazývaných Informace spolkové vlády pro vedení sudetoněmeckého landsmanschaftu. Celý případ se však nestačil uzavřít do voleb v roce 1996, v nichž byl Vik opět zvolen a získal zpátky imunitu. Poslanci poté již podruhé Vika policii nevydali.

Volební období 1996 až 1998 pak má na kontě čtyři vydané poslance, jeden z nich pak byl vydán dvakrát. 27. února 1997 sněmovna zbavila imunity předsedu SPR-RSČ Miroslava Sládka za protiněmecké výroky, jež pronesl na demonstraci při podpisu česko-německé deklarace v lednu 1997. Imunity zbavila i republikánské poslance Josefa Krejsu a Rudolfa Šmucra, kteří se údajně dopustili výtržnictví v roce 1994, kdy narušovali česko-německý pietní akt v Terezíně.

Téhož roku - 10. července 1997 - sněmovna zbavila již podruhé imunity Josefa Krejsu (SPR-RSČ) za jeho články s protiromskou tematikou. Obžalobu z výtržnictví zastavila v únoru 2008 obecná amnestie prezidenta a za články byl v listopadu 1998 potrestán soudním příkazem.

O rok později, přesněji 20. května 1998 poslanci vydali Jiřího Payna (ODS) k trestnímu stíhání kvůli jeho dopravní nehodě.

Byli vydáni kvůli dopravním nehodám

Za volební období 1998 až 2002 byli vydáni tři poslanci. Kupříkladu 10. března 2000 sněmovna zbavila imunity Libora Ježka (ODS) kvůli jeho dopravní nehodě. O pět měsíců později pak zákonodárci hlasovali o vydání Jana Kasala z KDU-ČSL. Toho sněmovna zbavila imunity 14. září 2000 taktéž kvůli dopravní nehodě. 28. února 2001 poslanci zbavili imunity poslankyni KSČM Taťánu Jirousovou, která autem porazila chodkyni a způsobila jí těžké zranění.

Za volební období 2002 až 2006 byli vydání dva poslanci. Podle přehledu ČTK sněmovna 23. září 2003 zbavila imunity Jaroslava Lobkowicze (KDU-ČSL), který svým automobilem srazil chodkyni.

Policie poslance z ODS vinila ze zprostředkování úplatku

O dva roky později - 20. prosince 2005 - sněmovna vydala k trestnímu stíhání poslance ODS Vladimíra Doležala, kterého policie vinila ze zprostředkování úplatku. V roce 2010 mu pražský městský soud uložil ze nepřímé úplatkářství stotisícový peněžitý trest, rozsudek ale zrušil Nejvyšší soud. Loni v létě uložil městský soud Doležalovi stejný peněžitý trest, ale tentokrát za pokus o podvod. Jeho advokát poté oznámil, že se opět obrátí na NS.

Ve volebním období 2006 až 2010 byli imunity zbaveni tři poslanci. Dne 26. září 2007 sněmovna zbavila imunity poslance KSČM Josefa Vondrušku, který je podezřelý, že za minulého režimu jako vězeňský dozorce týral vězně. Loni v dubnu Okresní soud v Liberci Vondrušku zprostil obžaloby, v prosinci hradecký krajský soud verdikt zrušil. Případem se bude nyní znovu zabývat senát Okresního soudu v Liberci. Sněmovna v tom roce zároveň zbavila imunity poslance ODS Ondřeje Plašila, který podle policie řídil opilý.

Poslanci pak zvedali ruce o zbavení imunity poslance i 6. listopadu 2009. Tehdy sněmovna vydala nezařazeného poslance Petra Wolfa (dříve ČSSD) k trestnímu stíhání kvůli podezření z úvěrového podvodu, zkreslování údajů o stavu hospodaření a z porušování autorských práv. Letos v lednu ostravský krajský soud poslal exposlance za zneužití státní dotace do vězení na pět let. Rozsudek je nepravomocný, Wolf navíc podle všeho nebude muset zneužitých 11 milionů korun vracet, ale měl by zaplatit pokutu asi 140 tisíc korun.

 

 

 


 

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…