V pravé poledne na magistrátu: Zábrany a klid

30.11.2010 12:47

AKTUALIZOVÁNO Po vypjatém dopoledni se pražský magistrát konečně ponořil do klidu. Téměř prázdný je jednací sál, poslední dva demonstranti s transparenty opustili i prostor před magistrátem.

V pravé poledne na magistrátu: Zábrany a klid

Velká koalice ODS a ČSSD v Praze vyvolala takové pobouření, že stovky demonstrantů zmařily dopolední jednání ustavující schůze zastupitelstva hlavního města. Aby se něco takového nemohlo odpoledne opakovat, zavádějí pracovníci magistrátu urychleně bezpečnostní opatření. Objevují se mobilní zábrany, které by měly znemožnit na odpoledne odložené jednání.

Budova magistrátu zůstala pro veřejnost uzavřena. Zástupci iniciativ, kteří na dnešek demonstraci svolali, upozorňují, že budova magistrátu musí být ze zákona přístupná veřejnosti. Odpovědí jim je to, že veřejnost se může vzhledem ke kapacitě sálu zúčastnit jen v počtu devadesáti a takový počet návštěvníků už v budově je.

Zamčené dveře na magistrátu a připravená městská policie

Ředitel Magistrátu hlavního města Prahy Martin Trnka potvrdil, že úřad zůstane uzamčen i po zahájení jednání. Odůvodňuje to potřebou zajistit bezpečnost, protože dopolední situace byla neúnosná. Informovanost veřejnosti bude zajištěna pomocí velkoplošné obrazovky na Mariánském náměstí, na níž bude možné jednání sledovat, a rovněž internetového přenosu z jednání.

Připomněl i to, že v sále bude přítomno devadesát zástupců veřejnosti. „Ano, je to moje rozhodnutí. Jsem odpovědný za bezpečnost v budově magistrátu," uvedl Trnka. Je tak zřejmé, že pokud by si dnes běžný občan chtěl na magistrátu cokoli vyřídit, měl by smůlu. Zamčené dveře a městská policie před nimi by je od tohoto záměru odradily.

V jednacím sále už zůstalo jen šest organizátorů dnešní demonstrace. „Nemáme tu ten dav, co by nás podpořil. Jsme v pasti," nechal se slyšet před svými kolegy jeden z iniciátorů protestu Marek Jehlička. Opravdu kromě nich v sále už nikdo jiný není a vyprázdnil se i prostor před magistrátem, na němž už zůstaly jen dvě desítky protestujících a odešli i poslední dva demonstranti s transparenty.

TOP 09 nevěří, že by někdo z ODS či ČSSD nátlaku podlehl

Na oběd se kromě demonstrantů vydali i zastupitelé z TOP 09 a nejmenovaná členka klubu se vyjádřila, že po dopoledních událostech už je nepravděpodobné, že by se volba primátora Bohuslava Svobody zadrhla a že by tedy někdo z členů ODS či ČSSD (s výjimkou Jiřího Dienstbiera ml.) nezvedl pro kandidáta koalice ruku.

Zároveň ale upozornila, že by případné další zdržení mohlo plány koaličních stran poněkud nabourat. Zastupitel Daniel Hodek totiž musí nutně odejít na jednání zastupitelstva městské části Praha 1, takže by ODS a ČSSD ubyl hlas. Ale jestli k nějakému zdržení vůbec dojde, bude závislé na krocích, které podnikne magistrát.

Demonstrantům už se odpoledne stejný kousek nemusí podařit zopakovat

Iniciátoři, kteří svolali dnešní akci, si podle všeho uvědomují, že by se celý protest mohl vytratit do ztracena, a tak se podle všeho snaží o poslední zoufalou akci. Pomocí internetu, e-mailů a sms zpráv se pokoušejí svolat demonstranty na magistrát zpátky. Obávají se totiž, že se už zpátky nedostanou, protože pracovníci magistrátu jim chystanými bezpečnostními opatřeními mohou znemožnit opakování protestů z dnešního dopoledne.

K věci:

Pokřiky "Mafie, mafie" a vylamování oken. Pražská politika zablokována 

Hájek k zaseknuté Praze: Je to lynč a Havlovo absurdní drama 

Odborníci: Nechte je vyblbnout. Ať lidé vidí, co jsou zač 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…