Vláda poslala lékaře na Slovensko protiústavně, tvrdí Štěch

07.12.2011 15:48

Vláda podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) rozhodla o vyslání armádních lékařů na Slovensko v rozporu s ústavou, neboť neměla souhlas parlamentu. O souhlas s vyslání požádala Senát až dnes, uvedl Štěch na tiskové konferenci senátorského klubu ČSSD, který má v horní komoře parlamentu většinu. Okolnostmi slovenské mise se bude Senát zabývat na žádost ministra obrany Alexandra Vondry ve čtvrtek dopoledne.

Vláda poslala lékaře na Slovensko protiústavně, tvrdí Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

"Je to velmi vážné porušení ústavy podle mého názoru," uvedl Štěch. Vláda podle něj misi schválila jako vojenské cvičení, což ale neodpovídá skutečnosti. Štěch podotkl, že armádní lékaři odjeli na Slovensko na žádost tamní vlády. Třicítka doktorů pomáhala zajistit zdravotní péči po hromadných odchodech slovenských lékařů kvůli nesplněným mzdovým požadavkům. 

Nebyly k tomu důvody

Štěch uvedl, že nebyly "důvody pro takovýhle výjezd a vláda by podle toho měla postupovat". Pokud tak kabinet neučiní, Štěch chce prozkoumat možnost stížnosti k Ústavnímu soudu. ˇ

Související Vojenští lékaři se vracejí ze Slovenska zpět do vlasti

Vládu už v pátek obvinila z překročení ústavních pravomocí místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Uvedla, že vláda může rozhodnout o vyslání ozbrojených sil do ciziny na 60 dní jen v přísně ustanovených případech. "Žádný z nich nelze vztáhnout na případ týkající se vnitrostátních politických problémů či jednání o platech v kterékoliv další zemi," uvedla.

Čtěte více:

Vláda schválila vyslání vojenských lékařů na pomoc Slovensku

Kdo jde na Slovensko, je ubožák. Varování lékařům z vysokých míst

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…