Vládní diktatura moci likviduje svobodné podnikání, Babiš chce zemi vrátit do doby socialistického hospodářství, burcují Soukromníci

26.03.2015 15:14

Živnostníci bijí na poplach. „Ministr financí Andrej Babiš chce naši zemi vrátit do dob socialistického národního hospodářství. Živnostníci dostávají otěže nebo rovnou želízka, ale velké firmy si porcují miliardové státní zakázky a cpou si břicha dotacemi a státními úlevami," kritizuje zakladatel Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek kroky vicepremiéra a šéfa hnutí ANO ve vládě. Okupace živnostníků je podle něj děsivá.

Vládní diktatura moci likviduje svobodné podnikání, Babiš chce zemi vrátit do doby socialistického hospodářství, burcují Soukromníci
Foto: SsČR
Popisek: Strana soukromníků České republiky

Představitelé Strany soukromníků včera vyzvali všechny živnostníky, malé a střední podnikatele, jejich rodiny a zaměstnance, aby se spojili v boji proti nesmyslné regulaci, byrokratizaci a podle nich i mnohdy účelové kriminalizaci českého podnikatelského prostředí.

Předseda strany Petr Bajer prohlásil, že se Česká republika utápí v „regulokracii“. „Agro-levicová vláda řeší každý problém tak, že vymyslí novou regulaci, něco zakáže nebo alespoň zatíží nesmyslnou byrokracií. Živnostníci, malí podnikatelé, ale i všichni aktivní lidé jsou pro ně přítěží a vláda se je snaží zadupat do země,“ tvrdí. Je podle něj evidentní, že vláda nahrává pouze velkému byznysu než statisícům jednotlivců, kteří se každodenní tvůrčí prací starají o své firmičky, rodiny a zaměstnance. Vadí mu, že na každého živnostníka stát nahlíží jako na zločince a podvodníka místo toho, aby trestal skutečné gaunery.

Dojde k dramatickému nárůstu nezaměstnanost, jestli projdou vládní návrhy

Strana soukromníků varuje před tím, že pokud budou schváleny všechny regulační zákony, které plánuje vláda Bohuslava Sobotky, dojde k zásadnímu poškození české ekonomiky, které by se projevilo poklesem HDP a dramatickým nárůstem nezaměstnanosti v řádu několika procent. Proto se nehodlají smířit především se zavedením elektronické evidence tržeb, ale staví se i proti dalším pokusům vlády „diktaturou moci“ zasáhnout do svobody podnikání v Česku. „Připadá nám, že největším terčem se stali provozovatelé restaurací, barů a hospod. Ministerstvo financí je dokonce ocejchovalo nálepkou jedněch z největších daňových podvodníků, když tvrdí, že ročně tyto podniky připravují stát na daňových únicích až o deset miliard korun,“ konstatoval místopředseda strany pro Moravu a Slezsko Petr Thaisz. Má na ně dopadnout nejen zavedení elektronické evidence tržeb, ale i zákaz kouření a provozování loterií, což v konečném důsledku může vést k uzavření stovek podniků po celé České republice a k masivnímu propouštění, které by se podle něj mohlo týkat až desítek tisíc lidí.

Elektronická evidence tržeb bude pro mnoho podnikatelů likvidační

Živnostníci jsou odhodláni zabránit především zavedení elektronické evidence tržeb, která by pro mnoho podnikatelů byla likvidační. Upozorňují na to, že toto opatření nejenže nevedlo v Chorvatsku, kde se ministr financí inspiroval, k vyššímu výběru daní, ale naopak se tam vybralo méně. „I kdyby došlo u nás k vyššímu výběru, padne to na zaplacení několika tisíc úředníků,“ upozornil předseda strany. A místopředseda Bedřich Danda pochybuje, že když „padal“ centrální registr vozidel při zadání několika stovek údajů, nezkolabuje systém elektronické evidence tržeb při zadání statisíců nebo dokonce milionu informací z restaurací v době obědů.  Nedovede si představit, jak dlouho budou hosté čekat na účtenky, než je potvrdí v systému Finanční úřad. Baránek varuje, že u obchodníků a restaurací elektronické registrační pokladny neskončí, za rok poté to podle něj dopadne na všechny živnostníky „až po poslední záchodovou babku“.

Krachují sběrny železa a problémy mají i hutě

Negativní důsledky už přináší vyhláška zakazující výkup kovových odpadů za hotové. Hrozí krach provozovatelů výkupen železa i problémy českých oceláren. V březnu poklesl výkup odpadů na zhruba třetinu obvyklého množství, některé provozovny už ukončily činnost, jiné se k tomu chystají. Podle soukromníků se zvýší nezaměstnanosti o deset tisíc lidí. A české hutě už začínají pociťovat nedostatek surovin. Podle předsedy strany Petra Bajera není vyloučeno, že ukončí výrobu v Česku a soustředí se pouze na své hutě v Polsku, kde tyto nesmyslné kroky nezavádějí.

Ať první tři dny nemocenské zaplatí Sobotka

Velký dopad na malé podnikatele může mít i zavedení proplácení prvních tří dnů nemocenské, které by tento sektor zatížilo dalšími daněmi a administrativou.  „Když chce vláda proplácet zaměstnancům první tři dny nemocenské, ať to zaplatí Sobotka,“ prohlásil Rudolf Baránek.  Prvních patnáct dnů nemocenské totiž hradí zaměstnavatel, potom jdou úhrady z nemocenského pojištění. Stejně tak se živnostníci obávají další byrokracie, o níž se zatím „jen“ uvažuje, a to je povinné měsíční „zveřejňování“ tržeb plátců DPH. „To jsou další miliony dat, kdo to bude zpracovávat,“ ptá se Bedřich Danda na další nápad z dílny Babišova úřadu.

Živnostníci chtějí jen příznivé podnikatelské prostředí

Tomuto trendu, který přišel spolu s vládou Bohuslava Sobotky a ministrem financí Andrejem Babišem, se chtějí soukromníci postavit, proto budou přicházet s nabídkou konkrétních řešení, která mají pomoci vyřešit zásadní problémy malých podnikatelů. „Nechceme hájit zisky pro nějakou skupinu podnikatelů. Chceme přispět k tomu, aby v České republice bylo dobré podnikatelské prostředí, ve kterém se bude dařit především živnostníkům a malým podnikatelům, kteří budou vytvářet dostatek dobře placených a dlouhodobě stabilních pracovních míst,“ zdůraznil první místopředseda Strany soukromníků Dobroslav Bořík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…