Volnější obchod se zbraněmi zatím nebude možný

16.03.2011 14:08

Poslanci koalice nezdvihli ruku pro návrh ČSSD, podle něhož by v České republice mohly obchodovat s vojenským materiálem i firmy se sídlem v zemích Evropské unie a Severoatlantické aliance. Nyní totiž mají takovou možnost jen společnosti sídlící v Česku.

Volnější obchod se zbraněmi zatím nebude možný

Sociální demokraté uvádějí, že exkluzivita pro tuzemské firmy představuje možné nebezpečí úplatků. Podle jednoho z předkladatelů Jeronýma Tejce exkluzivita pro firmy se sídlem v ČR představuje velké riziko korupce ve vztahu mezi státem a dodavatelem. Novela by také podle něho rozšířila okruh možných dodavatelů zbraní. Jenže s tím vůbec nesouhlasila koalice.

Především poslanci z Věcí veřejných (VV) upozorňovali na to, že s vojenským materiálem by mohly podle předlohy obchodovat v Česku například také firmy z Turecka a Albánie, které jsou v NATO. A pokud by společnost nezískala licenci v ČR, mohla by si založit pobočku v Albánii.  VV proto normu považují za nebezpečnou. Vláda už má podle Viktora Paggia (VV) vlastní návrh. 

Negativně se vyjádřil i poslanec Daniel Korte (TOP 09 a Starostové). "Představa, že zde albánské gangy kšeftují se zbraněmi, mi nahání děs," zdůraznil Korte. Jenže ČSSD se nedala. Například Antonín Seďa z ČSSD poznamenal, že ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) chce s korupcí na ministerstvu zřejmě bojovat víc než kritici návrhu ve sněmovně.

O změně zákona, která by umožnila státu nakupovat zbraně bez prostředníků, hovořil už dříve i premiér Petr Nečas (ODS). Ten už začátkem loňského srpna uvedl, že ministerstvo obrany nesmí být "dojnou krávou" pro privilegované firmy, které mu zprostředkovávají nákupy. Prostředníky označil za parazity a vyhlásil, že vláda takovou praxi změnou zákona ukončí.

Povolení k obchodování měly podle předlohy dostávat jen firmy s jasnou vlastnickou strukturou. Pokud by měly anonymní akcie, majitele by musely odkrýt. O nákupech obrany a ministerstva vnitra by už nerozhodovala vláda, ale sama ministerstva. ČSSD poukazuje na to, že jednání kabinetu jsou neveřejná.
    

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…