Za lukrativní smlouvu pro Paroubka hrozí vydavateli žaloba

16.12.2011 6:51

Vydavatel Paroubkových knih Aleš Lederer má problém. Lukrativní smlouvu s Paroubkem uzavřel bez vědomí společníků. Teď mu za to hrozí žalobou. Sám Paroubek věří, že jeho knih se mohly prodat desítky tisíc kusů a při mediální pozornosti věnované jeho kauze prodej ještě vzroste. Není však jasné, kdo Paroubkovy knihy kupoval doposud.

Za lukrativní smlouvu pro Paroubka hrozí vydavateli žaloba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Kauza Paroubkova spisovatelství, s jehož pomocí si vydělal na řecký dům, se zdá být čím dál neprůhlednější. Vydavatel Aleš Lederer sám přiznává, že na smlouvě, kterou Paroubkovi nabídl, prodělává, ale nevadí mu to. Jeho společníci však tak shovívaví nejsou. Majitel třetinového podílu Michal Štěpánek tvrdí, že lukrativní smlouva byla uzavřena bez jeho vědomí a že kvůli tomu zvažuje podání žaloby na Lederera, protože by s uzavřením takového kontraktu nesouhlasil. Píše to dnešní MF Dnes.

„Pan Lederer mi nic neřekl a já teď na něj zvažuji žalobu. S panem Paroubkem uzavřel smlouvu zcela bez vědomí mého a vědomí třetího společníka. Oznámili jsme mu proto, že s jeho kroky nesouhlasíme, prohlásil Štěpánek.

Proč by se mých knih neprodaly tisíce, ptá se Paroubek

Lederer opakuje, že Paroubkových knih prodal tisíce, přesněji třiačtyřicet tisíc. Za zmínku ovšem stojí, jeden z nevětších řetězců prodejen knih Dobrovský hlásí, že prodal jen něco přes dvě desítky výtisků. Vydavatel k tomu dodává, že většinu nákladu prodal sám, ale nechce prozradit komu. Je možné spekulovat i o tom, že Paroubek má skrytého sponzora.

Sám Paroubek tvrdí, že je možné, aby se prodaly desítky tisíc jeho knih, proč ne. Věří, že mediální pozornost, která je teď expremiérovi coby spisovateli věnována, prodeji knih ještě pomůže. „Fakta jsou jasná. Smlouvu mám uzavřenou, plnění proběhlo, a teď nám pomůžete i s prodejem knih, trošku jej podnítíte do větších výšin,“ věří si Paroubek. K pochybnostem, že se jeho knih prodalo přes čtyřicet tisíc, podle vlastních slov nevidí důvod.

Je třeba dodat, že Paroubkova spisovatelského úspěchu si všímají i v ČSSD, kterou nedávno opustil. Její současný předseda Bohuslav Sobotka tvrdí, že Paroubek tím mohl nastartovat růst honorářů i dalším spisovatelům. Když teď všichni vědí, jak skvělé podmínky expředseda ČSSD měl, mohou chtít podobné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

16:05 Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti…