Zajděte si k lékaři, usmál se Moravec na Kalouska. Ministr poodhalil plány

08.01.2012 13:26

Moderátor Václav Moravec ani nestihl doříct celou otázku a ministr financí Kalousek už nesouhlasně kroutil hlavou. Prý to ale byl tik, nikoliv jeho reakce na moderátorovu nevyslovenou otázku. Moravec mu proto doporučil návštěvu lékaře. Ministr sice částečně prozradil, jaká opatření bude jeho resort navrhovat, aby nedošlo k navýšení deficitu státního rozpočtu, ve kterých oblastech to konkrétně bude, ale odmítl zcela říci, prý to musí nejdříve prodiskutovat s koaličními partnery. Šéf odborové centrály Jaroslav Zavadil v reakci na škrty nevyloučil generální stávku, nicméně zdůraznil, že chtějí nejdříve počkat, až vládní reformy na lidi naplno dopadnou. V pořadu také vystoupil podnikatel Zbyněk Frolík.

Zajděte si k lékaři, usmál se Moravec na Kalouska. Ministr poodhalil plány
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr Kalousek zavítal do Otázek Václava Moravce

Ministr financí a místopředseda TOP 09 v úvodu popřál všem lidem všechno nejlepší do nového roku. Druhým dechem nezapomněl zmínit, že nás ještě čekají těžké časy a lidé nesmí čekat, že se jich to nebude týkat.

Musíme seškrtat 30 miliard

„Musíme sice brát v potaz skutečnost, v reakci na změny, které vláda musí ještě prosadit, se tak jako v ostatních zemích Evropy nesetkáme se zrovna s pozitivními ohlasy u veřejnosti, to ale neznamená, že se tomu budeme vyhýbat. To řešení samozřejmě bolavé bude, my se jen snažíme najít to, které bude bolet nejméně,“ uvedl v ČT ministr financí.

Konkrétní návrhy změn budou dle jeho slov položeny na stůl až po zveřejnění lednové prognózy, ze které bude patrný budoucí vývoj ekonomiky státu. „Ministerstvo financí začalo zpracovávat varianty opatření, což budeme projednávat s odbory i se zaměstnavateli a samozřejmě se budeme snažit jim zajistit politickou podporu. Zatím pracuji s variantou úspor zhruba 30 miliard korun na výdajové straně, jsou tam sice určité alternativy, v čem přesně šetřit, ale to je na politickou diskusi,“ pokračoval Kalousek a dodal, že částka 30 miliard může být v závislosti na stavu ekonomiky vyšší nebo samozřejmě nižší.

Škrty se podle něho určitě dotknou provozu státu i investic, které budou muset být pozastaveny, ale příliš konkrétní být nechtěl. Vyloučil však, že by se úspory oněch zmíněných třiceti miliard v roce 2012 dotkly sociálních dávek. „Nicméně si musíme uvědomit, že ta krize není jednoletá, v následujících letech těžko dojde k výraznému hospodářskému růstu,“ naznačil ministr možnost dalších škrtů v sociální oblasti v příštích letech.

Odbory: Počítejte s generální stávkou, jen co na lidi dopadnou reformy

Další z hostů pořadu, předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil v souvislosti s vládními reformami pohrozil možnou generální stávkou. „Čekali jsme na začátek roku, kdy na lidi reformy dopadnou, aby viděli v reálném životě, co vláda dělá. Čeští lidé jsou umírnění a nehrnou se hned do velkých protestů, ale až to na ně všechno dopadne, situace se změní, protože ty dopady budou velmi silné. Atmosféra v zemi je nazrálá pro generální stávku, lidé si to ale musí přát a dát to zřetelně najevo, zatím tu taková atmosféra ale není,“ domníval se v pořadu Zavadil.

Podnikatel Zbyněk Frolík ze Svazu průmyslu a obchodu České republiky naopak ministra financí a vládu za provedené změny pochválil. „Většina našich podniků, které sdružuje svaz průmyslu, přes tisíc subjektů, souhlasí s reformami, je to krok správným směrem a měli by být ještě razantnější. Dále by se měla zvyšovat konkurenceschopnost České republiky, ještě není úplně vytvořen systém exportu do rozvíjejících se ekonomik. Máme dobře našlápnuto, ale je třeba to všechno zefektivnit, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku,“ uvedl podnikatel Frolík.

Současné zvýhodnění živnostníků je proti Bohu, tvrdil Kalousek

Výrazné změny se podle šéfa resortu financí musí určitě dotknout i pravidel pro živnostníky, které mají ve srovnání s ostatními nesmyslně zvýhodněné podmínky. „Takzvané paušály ve spojení s různými slevami jsou problém. Může se stát, že živnostník s příjmem v řádech milionů korun díky osmdesátiprocentnímu paušálu nezaplatí ani korunu na daních a ještě mu stát něco přidá. Tohle je proti pánu Bohu. Do roku 2005 byly paušály na slušné úrovni a bylo by velmi rozumné to do této úrovně zase vrátit,“ vypočítával Kalousek své plány.

Zda bude chtít ministr zvyšovat třeba také daně z příjmů právnických osob, úzkostlivě tajil a ohradil se proti stylu Moravcově stylu moderování. „Abyste ze mě, pane redaktore, vylučovací metodou dostával všechno, co chystám a nechystám, tak to se nezlobte, ale já jsem byl poctivý k vašemu pořadu, proto jsem řekl, že počítáme s úsporou asi 30 miliard a tady končí tvá Máňa, pane redaktore. Budeme o tom jednat a ne vypouštět obláčky do médií,“ vypůjčil si Miroslav Kalousek slovní obrat od Víta Bárty, který ho naopak v rozhovoru pro ČT použil proti němu.

„Máme-li hovořit o výhledu do let 2013 a 2014, mohu snad prozradit, že to bude jakýsi mix různých daní, energetických daní, třeba uhlíková daň, ale nebudu konkrétně říkat, co všechno a o kolik se zvedne nebo změní,“ odmítl dále rozvádět své plány ministr financí.

ČSSD nemá právo nás kritizovat

V okamžiku, kdy chtěl Václav Moravec položit ministru financí další otázku, ten začal ještě před jejím vyslovením kroutit hlavou. „Počkejte, nekruťte hlavou, když ani nevíte, na co se chci zeptat,“ podivoval se moderátor. „Ne, já nereaguji na vás, to byl pouze tik,“ opáčil ministr, načež mu Moravec doporučil, aby si zašel k lékaři, který ho poruchy zbaví.

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka v minulosti Kalouska kritizoval za to, že český stát může v příštích dvou letech přijít až o čtyřicet miliard korun na nevyplacených dotacích. „V době vlády sociální demokracie chtěl každý slimáček svoji kapustičku, vzniklo tu dvacet čtyři programů, nechápu, kde bere Sobotka tu drzot tohle kritizovat, když to zavedli právě oni,“ pustil se do nepřítomného lídra opozice.

Řeč byla i o církevních restitucích a novém návrhu Věcí veřejných, o kterém se zdá, že jím bude strana podmiňovat svůj souhlas nad jejich schválením. Véčkaři totiž na sobotní tiskové konferenci představili plán, jehož realizací by do rozpočtu země přitekly víc než dvě miliardy korun a splátka církvím by tak nemusela jít z peněz daňových poplatíků. Strana navrhla zrušení některých úřadů a sloučení ministerstev. To však politici zbylých dvou koaličních stran tvrdě zkritizovali. Podle nich to prý zahájení vyrovnání s církvemi jen blokuje.

Církevní restituce jsou domluvené. Snahy VV o odložení jsou neetické

Podnikatel Frolík zdůraznil, že dohody jsou od toho, aby se plnily. „Neumím si představit, že se podnikatel s někým domluví na kšeftu a pak svůj slib z jakéhokoliv důvodu nedodrží. Jsem sice ateista, ale stát církvím ty majetky ukradl před padesáti lety a dvacet let se tu už diskutuje, jak a jestli jim je vrátit, to není etické,“ je přesvědčen Frolík.

„Na ty kreativní návrhy Věcí veřejných jsem panu ministru Kalouskovi před začátkem pořadu radil, že je potřeba je vnímat pozitivně a zkoumat, jestli mohou přinést nějaký efekt,“ dodal podnikatel.

Ministr Kalousek si neodpusil možnost se do Věcí veřejných tvrdě opřít. VV se podle něho snaží couvnout z dohody, kterou před časem podpořily. „Nikdo nemá problém diskutovat o rušení ministerstev a jejich agend, jsme připraveni k seriózní diskusi, ale nejde to spojovat s již uzavřenou dohodou o vyrovnání s církvemi. Té dohody se zúčastnilo dvacet subjektů - 17 církví a 3 politické strany a já doufám, že budou mít všichni dostatečnou odpovědnost to dodržet,“ vyslovil důvěru ministr financí.

„A ptát se, kde na to vezmeme, to je nesmysl. Stát to budeme splácet 30 let, ale odložit restituce byť o jediný rok, znamená prodražení o 1,5 miliardy. Pro vlastní zviditelnění to celé chtít odložit a prodražit je mimořádně neetické,“ zkritizoval koaliční partnery Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…