Zase budeme kašlat a kýchat?

09.12.2012 0:00

A je to tady zase. Venku je zima, sněží, občas se trochu oteplí, nohy máme stále navlhlé od rozsolené břečky. Kdy nastydneme je jen otázkou času.

Zase budeme kašlat a kýchat?
Foto:
Popisek:

I když jsme se dali očkovat proti chřipce, proti obyčejnému nachlazení to nefunguje. Dá se ale poznat, zda jsme se jen nachladili, nebo zda se opravdu jedná o obávanou chřipku?

Pokud nemáme horečky a naše potíže se omezí jen na ucpaný nos a mírný suchý kašel - zřejmě jsme se jen nachladili. Průběh onemocnění se postupný, teplota může také stoupnout, ale ne nijak dramaticky. Ulehneme-li, vezmeme si některý lék proti nachlazení a hodně čaje s citronem, zpravidla se brzy cítíme lépe.

I když to nikomu nedoporučujeme, nachlazení většinou přecházíme, protože máme málo času  a hodně povinností. Není to určitě rozumné a v budoucnu by se nám to nemuselo vyplatit, protože naše tělo si naše hříchy opravdu pamatuje a nezůstane nám za špatnou péči nic dlužno.

Nachlazení se může rychle změnit v opravdovou chřipku a to už je závažný problém, který u oslabených jedinců, seniorů nebo dětí může skončit až smrtí nebo závažným trvalým postižením srdce nebo dýchacího ústrojí. Dostaví se vysoké horečky, kašel, bolesti hlavy a  kloubů a extrémní únava, která nás donutí navštívit lékaře a ulehnout.

Léčba je obvykle stejná jako u nachlazení – ležet v klidu, užívat léky na snížení teploty, jíst dostatek vitamínů a lehkou stravu a co nejvíce pít.

Prevencí proti těmto nemocem je například otužování, které můžeme provozovat celoročně a své tělo připravovat na zimní nápor už v létě. Jak jsme již řekli, chřipkou i nachlazením jsou nejvíce ohroženy osoby s narušenou imunitou. V době, kdy se mezi lidmi rozšíří tyto choroby, bychom se měli vyhýbat většímu shluku lidí, dodržovat zvýšenou hygienu, hodně pít a konzumovat dostatek vitamínů.

Nejlepší prevencí proti chřipce je ovšem očkování. I když nás nemusí ochránit úplně, v případě, že se přece jen nakazíme, má onemocnění slabší průběh, který nás zpravidla neohrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …